De unge bliver mere og mere dristige, når de kører på knallert. Her er en 15-årig dreng kommet til skade.
Foto: MARTIN BUBANDT

De unge bliver mere og mere dristige, når de kører på knallert. Her er en 15-årig dreng kommet til skade.

Danmark

Scooterdrenge blæser på færdselsloven

Langt de fleste teenagedrenge tuner knallerten, og over halvdelen kører, før de må. Det kan ses i ulykkesstatistikken.

Danmark

Unge drenge i teenagealderen giver pokker i færdselsreglerne.

Det viser en helt ny undersøgelse, som TSN Gallup har lavet for Rådet for Større Færdselssikkerhed.

Over halvdelen af alle drenge på 14-15 år har mindst én gang kørt på knallert, selv om de ifølge loven skal vente, til de fylder 16 og kan tage et knallertbevis. Og hele 14 procent af de lidt for unge scooterdrenge farer ulovligt rundt i trafikken flere gange om ugen.

»De er ikke modne nok« Ursula Friis, projektleder i Rådet for Større Færdselssikkerhed, er rystet over tallene: »Det er både chokerende og meget bekymrende. Det er ikke bare ulovligt, det er også hamrende farligt at køre på knallert som 14-15-årig. Drenge i den alder kender ikke færdselsreglerne, de er slet ikke modne nok, og de er markant dårligere til at forudsige farerne i trafikken end de 16-årige, der har taget knallertbevis«, siger Ursula Friis. Undersøgelsen viser også, at de lidt ældre teenagedrenge, der har taget et knallertbevis, blæser på fartgrænsen. Den siger 30 km/t., men speedometeret på drengenes knallerter ryger i dag langt over. Ni mistede livetSåledes svarer næsten 8 ud af 10 drenge på teknisk skole, at de har tunet knallerten og overskrider den tilladte hastighed. Hele 73 procent svarer, at de har kørt hurtigere end 60 kilometer i timen – altså mere end dobbelt så stærkt, som det tilladte. I langt de fleste knallertulykker i dag sidder en helt ung mand bag styret, og ulykkerne sker oftere og oftere. Ni unge knallertkørere mistede sidste år livet, og hele 205 drenge mellem 15 og 17 år blev alvorligt kvæstet på knallerten. »Rigtig mange drenge kommer virkelig slemt til skade, når det går galt. Der er sjældent bare tale om en hudafskrabning og en forstuvet albue, men derimod kvæstelser, der kan skade dem for livet. Desværre tror rigtig mange unge mænd, at de er udødelige og har styr på det hele«, siger Ursula Friis. Kører uden hjelmAnalyserer man knallertulykkerne fra de seneste år, er der i sær tre forhold, der går igen:

Drengene kører uden hjelm. De kører for hurtigt. Og de kører, efter de har drukket spiritus.

»De tre ting danner ’den farlige cocktail’, og i syv ud af ti knallertulykker er den skyld i, at det går så galt«, forklarer Ursula Friis.

En cykel med hjælpemotor

Undersøgelsen fra TNS Gallup viser også, at hver femte af de 14-15-årige drenge har sin egen scooter, selv om de ikke må køre på den. Men i syv ud af ti familier ser forældrene igennem fingre med det. »Der er et eller andet, forældrene har misforstået«, siger Ursula Friis. »Mange forældre tror fejlagtigt, at en knallert bare er en cykel med hjælpemotor. Det er rigtig problematisk, at forældrene ikke kender den sande risiko ved knallertkørsel og tager snakken med sønnerne«, fortsætter hun. Der er dog stadig en pæn sjat, som forstår faren. Således svarer 43 procent af de 14-15-årige, at de aldrig har prøvet at køre på knallert.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden