0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Politidirektør: Peberspray er ufarligt

Trods advarsler fra Sundhedsstyrelsen tror Nordsjællands Politi ikke på, at betjentenes peberspray er farlig.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

Politiet anholdt flere demonstranter efter aktionen mod Sandholmlejren. Flere af dem fik peberspray i ansiget i forbindelse med anholdelsen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trods Sundhedsstyrelsens advarsler tror chefen for Nordsjællands Politi ikke på, at politiets magtmiddel peberspray er farligt.

I lørdags brugte hans betjente magtmidlet mod aktivister, som var i gang med en civil ulydighedsaktion mod et hegn ved Sandholm-lejren.

»De 10 af de anholdte havde fæstnet karabinhager i hegnet og blev herefter anholdt ved brug af peberspray«, skriver politiet i en pressemeddelelse.

Det får Amnesty til at vurdere, at det er »tvivlsomt om det overhovedet er i overensstemmelse med reglerne«.

Organisationen ser en tendens til, at politiet fejlanvender sprayen, som skulle erstatte pistolen i tilfælde, hvor for eksempel psykisk syge blev voldsomme.

Politi ville beskytte hegn Politidirektør for Nordsjællands Politi Johan Martini Reimann mener til gengæld, at anvendelsen er helt efter bogen.

»Det, der sker, er, at der anbringes karabinhager i hegnet samtidig med, at man klipper i det med det formål at trække hegnet ned. Det er i den situation, at der bliver brugt peberspray for at anholde demonstranterne og afværge at de river hegnet ned«, siger politidirektøren.

Er der i situationen fare for nogen?

»Der er fare for, at de trænger ind i lejren, for det de gør med karabinhagerne, er, at de fæstner dem i hegnet, og så er tanken at trække i wiren, der er fæstnet til karabinhagen for at rive hegnet ned«.

Ellers havde politiet brugt knippel
Sundhedsstyrelsen har tidligere udtalt, at »peberspray skal kun bruges i situationer, hvor et farligere magtmiddel som for eksempel pistolen ellers ville blive brugt«.

»Det Sundhedsstyrelsen siger, er at peberspray kun skal bruges i tilfælde, hvor det kan afløse farligere magtmidler. Det er lige præcis det, der sker i det her tilfælde«.

»Hvis vi ikke havde brugt peberspray, havde det været nødvendigt at bruge farligere magtmidler. Det er for eksempel at sætte hundene på de pågældende, det er at bruge knippel, og så er det selvfølgelig i den yderste ende af skalaen at skyde«, siger politidirektør Johan Martini Reimann.

Så du forsvarer den her brug, selv om peberspray ifølge fagkundskaben har forårsaget dødsfald?

»Nej, det er ikke sandt. På det magtbarometer vi har, ligger peberspray lavt - lavere end at anvende stav, hunde, og skydevåben«.

En del dødsfald efter peberspray
Daværende justitsminister Lene Espersen (K) har tidligere i Folketinget redegjort for peberspray, og de ricisi der er ved sprayen.

Hun forklarede blandt andet, at »Sundhedsstyrelsen oplyste endvidere, at der i USA har været en del dødsfald efter anvendelse af peberspray, men at man dog kun i et enkelt tilfælde, hvor den afdøde var astmatiker, anså det for rimelig sikkert, at dødsårsagen var peberspray.

Herudover fremgår det af udtalelsen, at der findes rapporter om, at anvendelsen af peberspray kan medføre alvorlige læsioner af hornhinden«.

»Det, du der citerer, er, at der er tilfælde i udlandet, hvor folk er døde, men det har ingen sammenhæng med selve pebersprayanvendelsen. Så er det da klart, at hvis man er særligt disponeret som astmatiker, har der været et tilfælde«, siger politidirektør Johan Martini Reimann.

»I vores optik er peberspray mindre farligt end stav og hunde. Det kan der jo også ske meget ubehagelige ting ved. Det vil altså sige, at peberspray er et mere skånsomt magtmiddel end alternativerne er, altså politihunde eller stav«.

Politiken.dk læser igen Lene Espersens citat for politidirektøren, og spørger om det ikke fremgår, at der har været dødsfald ved brug af peberspray.

»Det må du spørge Sundhedsstyrelsen om. Men det, du citerer her, går på, at der ingen påviselig sammenhæng er mellem selve pebersprayen og dødsfaldet«.

Politiken.dk læser endnu engang citatet for Johan Martini Reimann.

»Ja, og det vil sige, at det, der står, er, at der i de øvrige tilfælde, ikke var nogen sikkerhed for, at det var pebersprayen, som forårsagede dødsfaldet«.

»Ingen sandsynlighed for at peberspray er livfarligt«
I skal vel gå ud fra et forsigtighedsprincip, når Sundhedsstyrelsen skriver, at der har været en del dødsfald efter anvendelse af peberspray?

»Ja, men der er ingen sandsynlighed for, at peberspray er livfarligt. Det er det, jeg siger. Der er ingen sandsynlighed for det. Jeg er h