Foto: MIRIAM DALSGAARD
Danmark

Aktivister vil lukke Sandholm

Unge aktivister planlægger en stor demonstration foran Sandholmlejren. Deres mål er at lukke den ved brug af civil ulydighed.

Danmark

Lørdag 25. oktober vil den RUC-studerende Pil Christensen og hendes veninde Anna Bågø, der er pædagogmedhjælper og underviser i teaterdans, lukke Sandholmlejren.

Det vil de gøre, fordi Sandholmlejren efter deres opfattelse »er voldsomt dehumaniserende og racistisk«, og de vil gøre det uden vold, men med knibtænger, boltsakse, fri fantasi og civil ulydighed.

De er dog ikke helt alene.

Begge 24 år Ifølge de to unge kvinder, som begge er 24 år, er der på nuværende tidspunkt et par hundrede mennesker med i projektet, men de regner med, at de vil blive flere tusinde, der deltager i operation ’Luk lejren’, som de kalder det.

Fra på mandag vil de opsætte plakater, uddele flyers, oprette hjemmeside, udgive en avis og påbegynde en internetkampagne for at mobilisere så mange som muligt til at deltage i demonstrationen foran Sandholm.

Her er det i første omgang målet at klippe hegnet omkring lejren i stykker og ødelægge de kontrolfunktioner, der registrerer, hvem der går ind og ud.

De regner med at komme til at stå over for politiet og siger, at de ikke vil bruge vold, men kun civil ulydighed.

Lejren åbnes for at lukke den
Men hvordan vil I forcere politikæden og klippe hegnet i stykker uden at bruge vold?

»Vi kan ikke løfte sløret for alle planer, for der skal være et overraskelses8moment. Men man kan forestille sig svævebaner, kæmpe trampoliner og folk klædt i skumgummidragter, så det ikke gør så ondt, hvis nogen slår på os. Kun fantasien sætter grænser«, siger Anna Bågø.

Men hvorfor klippe hegnet i stykker? Folk kan frit gå ind og ud af Sandholm?

»Vi vil åbne lejren ved at lukke den. Hegnet står som et symbol på forskellen mellem dem og os«.

Alle på samme præmisser
Vil I garantere, at det bliver en civil ulydighedsaktion uden vold?

Pil Christensen: »Ja. Vi er mange forskellige slags mennesker, som er gået sammen omkring det her rimeligt simple grundlag at lukke lejren på. Jeg kan ikke forestille mig, at der vil være nogen, som ikke vil være med på de præmisser«.

Sådanne aktioner har det med at tiltrække folk, som gerne vil i konfrontation med politiet. Hvordan vil i undgå dem?

»Jeg har tillid til, at alle, der deltager i aktionen, vil aktionere på det fælles vedtagne grundlag«, siger Pil Christensen.

Sympatiserer med ungdomshuset
Både da det gamle ungdomshus skulle lukkes, og det nye skulle åbnes, kom det til konfrontationer mellem politi og demonstranter.

På spørgsmålet om de mennesker, der vil lukke Sandholm, har deres udgangspunkt i miljøerne omkring det gamle og det nye ungdomshus, siger Anna Bågø.

»Der er helt sikkert mennesker, som sympatiserer med ungdomshuset. Men det her initiativ rummer rigtig mange mennesker, som ikke har haft noget med Ungdomshuset at gøre«.

»Sandholmlejren drives af Røde Kors, og der er kommet en ny rapport fra EU, som siger, at problemet i de danske centre er ventetiden, og ikke Røde Kors, som gør det godt. Er det så ikke forkert at gå til angreb på noget, der drives af Røde Kors?

»Røde Kors er en humanitær organisation, der står for en masse positive ting. Men de er med til at legitimere en institution, som er racistisk og dehumaniserende. Røde Kors bør trække sig ud, og det her er chancen for, at Røde Kors og alle de medarbejdere, som måske ikke har specielt meget lyst til at være med, siger: Jamen okay. Vi trækker os«, siger Pil Christensen.

Demonstrationsfrihed

Et stort flertal i den danske befolkning går ind for den førte udlændingepolitik, men Pil Christensen og Anna Bågø mener, at mennesker, der tager skæbnen i egen hånd og flygter, skal have hjælp, at politiet bør nægte at transportere afviste asylansøgere ud af landet.

Og at danskerne skal skride til civil ulydighed ved at gemme flygtninge under jorden og ansætte dem til overenskomstløn. De mener, at det er deres pligt at bruge civil ulydighed. Eller som de udtrykker det:

»Vi ser det som en borgerpligt at handle ulydigt, når flertallet krænker en minoritets rettigheder«.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce