Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Cheminova vil stoppe salg af gifte tidligere

Miljøministeren har fået forsikringer fra Cheminova om, at virksomheden vil stoppe brugen af farlige sprøjtegifte.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Cheminova har lovet miljøminister Connie Hedegaard (K) at udfase salget af et særlig farligt sprøjtegift-produkt med methylparation i Brasilien.

Og det hurtigere end 2010, som firmaet hidtil har lovet. Fremskynningen sker, såfremt de brasilianske myndigheder mener, at produktet giver sundhedsproblemer.

Cheminova har også lovet helt at droppe salget i Indien af et andet sprøjtegift-produkt, monocrotophos, også selv om kemikoncernen ikke kan opfinde mindre farlige produktudgaver af stoffet.

Det oplyser miljøminister Connie Hedegaard (K) til Ritzau efter et møde med Cheminova.

Minister opfordrer til åbenhed Embedsmænd fra de brasilianske sundhedsmyndigheder har tidligere erklæret, at de er betænkelige ved den udgave af bladan-sprøjteproduktet, som Cheminova sælger i landet.

Pulveret skal blandes op med vand, og det er særdeles sundhedsfarligt, hvis det ikke gøres efter sikkerhedsforskrifterne.

Cheminova har også lovet selv at kontakte de brasilianske sundhedsmyndigheder for at få rede på den brasilianske regerings holdning.

Desuden har kemikoncernen forsikret miljøministeren om, at den retter ind efter kritik af FN's fødevareorganisation (FAO), hvis FAO på et møde med Cheminova i næste uge kritiserer kemikoncernen for ikke at efterleve FN's adfærdskodeks for salg af giftige sprøjtemidler.

På mødet opfordrede miljøministeren Cheminova til at udvise større åbenhed over for offentligheden om sin fabrikation og sit salg af kemikalier.

Bør sælge den sikre udgave
Cheminova er blevet kritiseret for salget af sprøjteproduktet, fordi fattige brasilianske landarbejdere, som ofte er analfabeter, ikke kan ventes at følge brugsanvisningen.

Cheminova forhandler også methylparathion i en anden udgave, der er mere sikker at bruge. Og miljøministeren vil gerne have, at Cheminova indskrænker sig til at sælge den sikre type.

»Det kan vi se, at Cheminova gør på andre markeder, for eksempel i Rusland. Så det er udelukkende et spørgsmål om økonomi«, siger Connie Hedegaard.

Droppes i 2009
I Inden har salg og produktion af en lignende pulverudgave af det andet stof, monocrotophos, på en af Cheminovas egne fabrikker ført til kritik i en dansk fjernsynsudsendelse.

Her har Cheminova ikke en mere sikker produkttype på markedet endnu.

Men miljøministeren fik tilsagn om, at den farlige udgave droppes under alle omstændigheder per 2009. Også hvis en mindre farlig udgave slet ikke kan laves, eller ikke er godkendt af myndighederne.

Miljøministeren vil ikke kommentere, om Cheminova efter hendes mening lever op til FAO's adfærdskodeks, der blandt andet foreskriver, at industrien udfaser farlige gifte »hurtigst muligt«.

Ville dø af sult

»Jeg vil ikke gøre mig til dommer over, om Cheminova følger adfærdskodeksen. Det må FAO afgøre på mødet i næste uge«, siger miljøministeren.

Også Folketingets miljøudvalg er på nakken af Cheminova i sagen, ligesom aktionærerne i ATP og LD stiller sig kritiske.

Hovedaktionæren, Århus Universitet, har forsvaret Cheminova med blandt andet, at folk i den tredje verden vil dø i stort tal af sult, hvis de ikke har adgang til sprøjtegifte.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden