Foto: THOMAS BORBERG
Danmark

Sociolog: Luk lejren-demonstration gavner DF

Dansk Folkeparti vinder på Sandholm-urolighederne, vurderer sociologen og samfundsanalytikeren Henrik Dahl.

Danmark

Når den yderligtgående venstrefløj er involveret i uroligheder som dem, der i går fandt sted foran Sandholmlejren, så gavner det Dansk Folkeparti.

Det vurderer Henrik Dahl, der er sociolog og samfundsdebattør.

En gevinst for Pia Kjærsgaard Han ser den ballade, der opstod under demonstranternes kampe mod politiet, som en foræring til Pia Kjærsgaard og Dansk Folkeparti.

»Der kan man se, hvad det er for sindssyge mennesker, der vil lave flygtningepolitikken om. Det ville være langt mere vanskeligt for hende, hvis det var sådan nogle besindige, borgerlige mennesker, der ville lave om på flygtningepolitikken«, siger han om det indtryk, han tror, urolighederne efterlader i de danske stuer.

»Når det er nogle gale hunde, så tænker folk bare, at 'det er sgu' godt, at vi har Pia Kjærsgaard'«, forklarer han.

Angreb på Røde Kors skader
Samtidig giver det efter Henrik Dahls mening arrangørerne problemer, at de angriber Røde Kors for at være med til at drive asyllejren i Sandholm.

»Et angreb på Røde Kors tror jeg ikke er nogen god ide, hvis man har en sag, man gerne vil igennem med. Det anses normalt for at være meget uhørt at angribe Røde Kors. Jeg tror, at det vil man have en meget negativ holdning til«, siger han.

Deltagerne står isolerede
Demonstrationen endte med, at politiet flere gange skød med tåregas mod deltagerne, da de forsøgte at at løbe storm mod hegnene rundt om lejren.

Den adfærd fremmer efter Henrik Dahls vurdering ikke demonstranternes stilling, hvor de i dag er relativt isolerede på venstrefløjen.

»Ingen har nogen som helst sympati for de der aktivistiske miljøer. De har nul sympati. De har ikke fået mere af sådan en aktion«, siger han og mener, at miljøet slås for at befæste sit sammenhold, mere end det slås for at kæmpe mod påståede uretfærdigheder.

Finder sammen om konfrontationer med politiet
Miljøets mål med konfrontationerne handler da også om noget andet end for eksempel kampen for asylansøgerne.

»Det handler om noget andet. De der aktivistiske miljøer er noget identitetspolitik, hvor man får sin identitet fra at slås, og så må man finde nogen at slås med. Det er ikke politik i den forstand«, forklarer han.

Forældrene sætter ingen grænser

Blandt de 46, der blev anholdt af politiet under urolighederne, var repræsentanter for organisationen Forældre Mod Politibrutalitet.

»Jeg kan ikke forstå de der forældre. Så vidt jeg kan forstå, er det nogle curlingforældre, der har udviklet sig til det absurde. Curlingforældre fejer jo foran deres vidunderlige poder. Det er nogle forældre, som ikke kunne drømme om at være kritiske over for deres egne børn«, mener Henrik Dahl.

»Jeg kan ikke sige andet, end at det bekræfter fordommene - hvad enten det er en fordom eller ej - om, at det bare er nogle uopdragne børn fra Hellerup. Det er de uopdragne børns forældre, som også er røget i fedtefadet«, siger han.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce