Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Den 28-årige Peter Hegner Bonfils efter overfaldet. Privatfoto

Den 28-årige Peter Hegner Bonfils efter overfaldet. Privatfoto

Danmark

Voldsmænd: »Han skal smadres«

Højreorienterede voldsmænd gik målrettet efter talsmanden for Antiracistisk Netværk i Århus under et overfald.

Danmark

De gik efter ham, og de fik ham. Godt og grundigt.

Afstraffelsen var kontant, da en flok voldsmænd natten til lørdag overfaldt den 28-årige Peter Hegner Bonfils, talsmand for Antiracistisk Netværk i Århus.

Det beretter hans kammerat, den 36-årige elektriker Rune H. Jakobsen, som var i følgeskab med Bonfils, da overfaldet skete.

Selv nåede Rune H. Jakobsen at flygte, inden overfaldsmændene fik fat i ham.

De flækkede hans overlæbe Peter Hegner Bonfils blev ilde tilredt.

»Hans overlæbe er flækket helt op til næsen. En tand er slået ud, og en anden er halvt slået ud. Lægerne har forsøgt at sætte den fast, men det er tvivlsomt, om den overlever. Så har han fået slag og spark i ansigtet og på hele kroppen. Blandt andet med en stol«, fortæller Rune H. Jakobsen.

Det er højreorienterede voldsmænd
Rune H. Jakobsen er også medlem af Antiracistisk Netværk og 1. suppleant for Enhedslisten til Regionsrådet i Midtjylland.

Selv er Peter Hegner gået i dækning efter det voldsomme overfald for at hvile ud.

»Han er gået i seng for i aftenen. Han ser ikke godt ud. Han er enormt træt og har ondt. Han er i chok, lige som jeg er«, siger Rune H. Jakobsen.

Antiracistisk Netværk er stærkt overbeviste om, at overfaldsmændene kommer fra højrenationale kræfter omkring gruppen White Pride i Århus.

De voldelige sammenstød mellem White Pride og venstreorienterede grupper er gennem længere tid eskaleret i Århus.

De bar hætter og solbriller
Rune H. Jakobsen fortæller, at de to kammerater havde været på værtshus og havde drukket et par øl. Derefter ville de besøge ’Huset’ i Århus.

Da de nåede indgangen, mødte de en gruppe 15 personer. Fortrinsvis unge mænd.

»De står foran indgangen og vil gerne ind. De har hættetrøjer og solbriller på, og i det øjeblik de får øje på os, går det fuldstændig amok. Så bryder helvede løs«, siger Rune H. Jakobsen.

»Der er én, som går mod mig og får mig væltet omkuld. Jeg får taget af med hånden, og jeg ved, den er gal. Jeg flygter og kigger mig over skulderen og ser, der står 10 mand omkring Peter. En kommer løbende hen mod ham med en stol hævet over hovedet«.

De gik målrettet efter Peter
Rune H. Jakobsen tog flugten, og det sidste han hørte, var én, der råbte: »Han skal smadres«.

»Jeg tror, at de havde genkendt Peter, for de gik målrettet efter ham«.

Rune H. Jakobsen ringede 112, men inden han nåede igennem, ankom politiet. Overfaldsmændene spredte sig for alle vinde. Politiet nåede ikke at få fat på nogle af dem.

Ifølge Antiracistisk Netværk har voldsmænd før forsøgt at storme ’Huset’ for at tæve folk. Det besøges især af personer med tilknytning til det århusianske punk- og ungdomshusmiljø.

»For 14 dage siden var der en episode, hvor de rent faktisk kom ind og forsøgte at overfalde folk derinde. Men de blev jaget ud igen«, siger Rune H. Jakobsen.

»Man kigger sig over skuldren«

Hvorfor sker det her i Århus?

»Det har længe været sådan, at de højreradikale grupper har optrappet og opbygget miljøer i Århus«

Hvordan påvirker det jer til daglig?

»Selv om man udadtil ikke lader sig påvirke, så gør man jo alligevel. Man kigger sig over skulderen en gang i mellem . Rækken af overfald og intimideringer er efterhånden lang. Det er noget, vi bliver nødt til at forholde os til«.

Hvordan har I reageret?

»Vi har prioriteret at opbygge Antiracistisk Netværk. Vi tror heller ikke, at den århusianske befolkning billiger det her, og jeg er overbevist om, at der bred opbakning«.

Er I nervøse, når I går i byen?

»Jeg har egentlig ikke været det, men man tænker sig om og lader være med at gå alene og tager sine forholdsregler. Man tager en taxa hjem fra byen i stedet for at gå«, siger Rune H. Jakobsen.

I september blev en 22-årig leder i White Pride idømt et års fængsel for et overfald på en ung venstrefløjsaktivist.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce