Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mathias Overgaard Nielsen tager et billede af sit mesterværk, som har fået den fine plads på toilettet på Himmelev Skole.
Foto: PETER HOVE OLESEN

Mathias Overgaard Nielsen tager et billede af sit mesterværk, som har fået den fine plads på toilettet på Himmelev Skole.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forældre skrubber selv folkeskole ren

På Himmelev Skole i Roskilde er forældre og elever trukket i gummihandskerne. Skolen ønsker sig flere penge til rengøring.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Malingen er knapt nok tør på de nymalede hvide skuffer i 2. b, og en duft af Ajax rammer næsen på de næsten 2.000 fremmødte, der sætter foden indenfor på det pletfri skolegulv.

Kun et par udtrådte saltstænger ødelægger billedet.

Men det skal også være fint, for på Himmelev Skole i Roskilde holdt de i aftes åbent hus som kulmination på en 'forskønnelsesuge', der bød på slid, slæb og masser af rengøringsmiddel.

Skolen forskønnes I foråret foreslog folkeskolens læregruppe ledelse at arrangere en uge, hvor de en gang for alle fik gjort op med kedelige toiletter og nullermænd, der overnattede i klasseværelserne. Ledelsen synes, det var et godt initiativ.

Derfor inviterede de i sidste uge både forældre og bedsteforældre til at trække i gummihandskerne og dele ud af deres knofedt.

Omkring 20 forældre tog imod invitationen.

Samtidig skiftede eleverne matematikbøger og diktat ud med kunstkasketten.

De gik i krig med både filt, sand og glimmerlim og lavede eventyrlige kollager, farverige malerier og tegninger og vægudsmykning af muslingeskaller og sand.

Ønsker sig flere penge
Himmelev Skole kunne ligesom mange andre folkeskoler godt tænke sig flere penge til renovering og rengøring, men i stedet for at brokke sig over det, mener skolelederen at de må få det bedste ud af den situation, som de leve med hver dag.

»Vi må ses positivt på det, og spørge os selv, hvad vi kan gøre. Og så er det vigtigt at få pædagogik ind i dagligdagen. For eksempel skal børnene give et nap med og gå ud med skraldespanden, rydde op efter sig selv og feje gulvet«, siger skolelederen Anne Aabrink.

Selv om flere hundrede frivillige hænder har hjulpet til, mangler skolen stadig at få både faglokalerne og udearealerne renoveret. Men trods det, mener skolelederen, at 'forskønnelsesugen' har været en positiv måde at få piftet skolen op på og samtidig få skabt et fællesskab.

»Alle har arbejdet benhårdt, og alle er gået ind i det med liv og sjæl. I dag kan vi jo se, hvor glade børnene er. De hiver rundt med deres forældre for at vise dem, hvad de har lavet af udsmykning«, siger skolelederen, mens hun peger på det ene barn efter det andet, der løber af sted med mor eller far i den ene hånd og en portion saltstænger i den anden.

Eventyrlige toiletbesøg
Det var især skolens toiletter, der manglede en meget kærlig hånd. Børnene ville slet ikke bruge dem, så 'ulækre' var de.

Og måske er det fordi, Himmelev Skole er fyldt 44 år, at eleverne i sol, regn og slud derfor skal trave ud i gården, når de skal tisse.

Herude står et blåt skur, som ikke syner af meget end en faldefærdig barak. Men lykkedes det at komme igennem stimen af forældre og elever, der har stuvet sig sammen på de ellers ikke velbesøgte toiletter, træder man ind i et eventyrland.

På hver toiletdør har eleverne fra 1. til 3. klasse udsmykket hele dørens flade med store kollager af pap, papir og pailletter. Hver dør fortæller sin eventyrhistorie, og børnene kan både se Den Lille Havfrue og Fyrtøjet, mens de lader vandet.

Små stolte kunstnere
En af kunstnerne er en lille mørkhåret dreng fra 3. klasse. Han er trukket i det fineste søndagstøj på denne helt ganske almindelig torsdag aften. Men det er også en stor dag, for han skal vise ugens anstrengelser frem til resten af familien.

Begejstret hiver han både storebror og far ind til toiletdørene.

»Se, den der har jeg lavet«, siger han, mens han peger på en kollage af H.C. Andersens berømte fiskedame, og ser med store brune øjne afventende op på sin far.

Gardiner giver allergi
Både udsmykning og rengøring på toiletterne har også været nødvendigt, mener både elever og lærere.

»Børnene ville hellere holde sig end bruge toiletterne. De synes, de var så ulækre«, siger Eva Kragh, som har et barn i 2. og 5. klasse.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Selv om hun er positiv over for 'forskønnelsesugen', er hun stadig bekymret for, hvad der sker i fremtiden, når den kommunale rengøring igen tager over.

»Der var en elev i 5. klasse, som ikke ville sidde tæt på gardinet, fordi det lugtede, og fik hendes allergi til at blusse op. Da vi gjorde rent, fik vi da også ti år gammelt snavs op under moppen«, siger hun og ryster på hovedet.

Går ud over undervisningen
Eva Kragh sidder i 2. b's klasseværelse og sludrer med forældre og lærere.

Hun er ikke kun bekymret for eleverne helbred og velvære på skolen. Men mener, at den manglende fornyelse og renovering kan påvirke undervisningen.

»Bordene her i 2. klasse var så ru på overfladen, at børnene ikke kunne skrive på deres papir, uden at bogstaverne stod i øst og vest, så vi har både slebet og lakeret alle bordene. Børnene lærer jo også bedre, hvis de har ordentlige rammer«, siger hun.

Regeringen har svigtet
Hun læner sig op af kanten på et af de nyslebne skoleborde og glider hånden over overfalden.

»Den her uge er jo et tydeligt eksempel på den nedprioritering, der er sket på børneområdet«, siger hun og kikker op.

»Ja, regeringen er løbet fra sit ansvar. Under valgkampen lovede de at gøre noget for folkeskolen, men der er stadig ikke gjort noget«, afbryder Jesper Harpøth, som også har et barn i klassen.

Astrid Riese, som også er forælder, sætter sig ved siden af Eva Kragh. Hun nikker genkendende.

»Jeg er enig. Og det vi gør her, kan jo virke helt undergravende. Vi skal selvfølgelig være glade for, at vi har en god ledelse på skolen, ressourcestærke forældre og sunde børn, men hvad med de skoler, som ikke har det«, tilføjer hun.

Drømmer om hovedrengøring

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Selv om de alle er stolte af skolens indsats ved de også, at det Ajaxduftende klasseværelse hurtigt vil få en anden lugt.

Og skoleleder Anne Aabrink kan godt se problemet, for når dagen er omme, og forældrene er gået hjem, er der ingen planer om, at de skal komme tilbage. Det vil igen være den kommunale rengøring, der skal sørge for at holde skolen ren og pæn.

»Jeg drømmer om, at få kommunal hovedrengøring to gange om året, men sådan bliver det jo ikke«, siger Anne Aabrink.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden