Operaen åbnede i januar 2005. Pengene kom fra A.P. Møller Fonden. Granitten kom fra Kina.
Foto: FINN FRANDSEN

Operaen åbnede i januar 2005. Pengene kom fra A.P. Møller Fonden. Granitten kom fra Kina.

Danmark

Avis viser kritisk dokumentar om Operaen

TV2 bøjede sig for Mærsk Mc-Kinney Møller, mener tilrettelæggerne af dokumentarprogram om den kinesiske granit, der blev anvendt til bygning af Operaen i København.

Danmark

TV2 har svigtet i sin rolle som public service-medie ved at tage en dokumentarudsendelse om A.P. Møller-koncernens brug af kinesisk granit af programmet.

Det mener Ekstra Bladets ansvarshavende chefredaktør Poul Madsen, og i konsekvens af det synspunkt bliver hans avis nu distributør af udsendelsen 'Opera - med døden i kulissen', som er produceret af det prisbelønnede firma Bastard Film.

Programmet skulle have været vist på TV2 under titlen 'Mislyd i operaen', men public service-stationens konstituerede administrerende direktør, Anders Kronborg, besluttede, at programmet ikke skulle sendes.

Kinas farlige granit Emnet for det 40 minutter lange program er den kinesiske granit, som er blevet anvendt til byggeriet af det 2,5 milliarder kroner dyre operahus i Københavns havn. Granitten er indkøbt af A.P. Møller i det nordøstlige Kina, og programmet beskriver detaljeret de betydelige sundhedsrisici, som arbejderne i det kinesiske granitbrud udsættes for.

Størsteparten af arbejderne bruger ikke elementært beskyttelsesudstyr og udsætter sig derfor for den frygtede lungesygdom, der hedder silikose og som populært kendes under betegnelsen 'stenlunger'.

Filmoptagelserne viser, at de kinesiske arbejdere stort set alle undlader at bruge de beskyttelsesmasker, som anvendes i mere udviklede lande.

TV2: Utilstrækkeig dokumentation
Billederne fra Kina var bare ikke tilstrækkeligt for TV2's direktion. Anders Kronborg vurderede, at udsendelsen ikke levede op til TV2's krav til dokumentation.

Forinden havde to af TV2's jurister været i dialog med Bastard Film for at ændre redigeringen og dermed indholdet. Men her valgte Bastard Film at stå fast.

»Vi kunne ikke leve med, at TV2's jurister skulle blande sig i indholdet«, siger Bastard Films direktør Søren Steen Jespersen, som er meget glad for, at programmet nu får et stort publikum gennem Ekstra Bladets web-baserede tv .

Samfundsansvar

TV2-direktør Anders Kronborg siger, at hans station er sig sit 'samfundsansvar' meget bevidst.

»Derfor sender vi kun sensationshistorier, hvis der er hold i dem. TV2 har meget høje krav til dokumentation i historier. Vi mener ikke, at der er dokumentation for, at Mærsk McKinney Møller personligt skulle have haft kendskab til arbejdsforholdene i stenbruddet i Kina«.

»Det er rigtigt, at Mærsk Mc-Kinney Møller har godkendt en prøve af granitten til Operaen, men derfra er der meget langt til programmets bærende historie. Derfor valgte vi ikke at bringe programmet«, siger Kronborg.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden