Foto: NICOLAI SVANE
Danmark

Eksperter: Unge Foghs nye bog er manipulerende

Statsministerens søn, Henrik Fogh Rasmussen, er under hård beskydning for sin nye bog, som indeholder grove fejl og forkerte sammenligninger.

Danmark

Forkerte tal, dårlig kildekritik og sjuskede konklusioner fylder bogen 'Amerikanske Tilstande,' som er skrevet af statsministerens søn, Henrik Fogh Rasmussen, og udgivet af den borgerlige tænketank Cepos.

I bogen forsøger Henrik Fogh Rasmussen at gøre op med danskernes negative fordomme om USA som et lovløst samfund med udbredt fattigdom og mangel på socialt sikkerhed.

Men flere af bogens centrale pointer bygger på fejlagtige tal og sammenligninger. Det skriver Nyhedsavisen.

Kan ikke sammenlignes Blandt andet påstår Henrik Fogh Rasmussen, at der var dobbelt så meget kriminalitet i Danmark som i USA i 2001.

Men tallene kan slet ikke sammenlignes. De amerikanske tal dækker nemlig kun syv typer af forbrydelser, mens det danske tal dækker samtlige straffelovsovertrædelser.

Henrik Fogh Rasmussen har heller ikke ret i, at der er lige så mange hjemløse i Danmark som i USA i forhold til befolkningstallet. Han sammenligner nemlig antallet af hjemløse på en given nat i USA med antallet af hjemløse på et helt år i Danmark.

Vil dumpe på universitet
Nyhedsavisens gennemgang af bogen på de næste sider viser desuden en række andre fejl, fejltolkninger og problematiske udeladelser, som sår tvivl om troværdigheden.

Var bogen en universitetsopgave, ville den dumpe for dårligt videnskabeligt arbejde, siger lektor på Syddansk Universitet Martin Hvidt, som underviser i samfundsvidenskabelig metode.

»Du vil ikke kunne bestå en opgave på universitetet, hvis du laver den type fejl, som der er i bogen,« siger Martin Hvidt til Nyhedsavisen.

Sprogligt manipulerende
Professor Niels Bjerre-Poulsen på Center for Amerikanske Studier på Handelshøjskolen er enig med Fogh i, at der findes mange forkerte fordomme om USA, men han mener, at Fogh begår fejl i sin iver efter at skyde fordommene ned.

»Ofte er han sprogligt manipulerende, og flere af de historiske oplysninger om eksempelvis baggrunden for privat våbenbesiddelse er fordrejede eller direkte forkerte. Det virker som om, han ikke har været tæt nok på de fattige amerikaneres virkelighed,« siger Niels Bjerre-Poulsen.

»Hvis bogen udkom i USA, ville mange amerikanere ikke kunne genkende hans rosenrøde billede af for eksempel sundhedsvæsnet eller de sorte ghettoer«.

Forkert billede

Lektor i amerikansk historie og samfundsforhold på Københavns Universitet Carl Pedersen kalder bogen for 'utroværdig.'

»Det er manipulation. Han er ude i et ideologisk ærinde om en minimalstat, og så har han bagefter forsøgt at få tallene til at passe til konklusionen. Jeg er enig i, at Danmark kan lære mange ting af USA, for eksempel om indvandring. Men han jonglerer med tallene, indtil han får et overordnet billede, der ikke stemmer med virkeligheden,« siger lektor Carl Pedersen til avisen.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce