0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Småbanker på jagt efter kirkens penge

Midt i finanskrisen har småbanker fået øjnene op for kirkernes pengekonti med i alt tre milliarder kroner.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Kim Agersten
Foto: Kim Agersten

Flere små banker er begyndt at kontakte menighedsrådene. På Amager indkalder menighedsråd til ekstraordinært møde.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Nu søger bankerne frelse i folkekirken. I en tid, hvor småbanker får stadig sværere ved at skaffe penge, lokker de menighedsråd med høje renter.

En række menighedsråd har på det seneste modtaget opfordringer til at skifte bank, og repræsentanter for folkekirken bekræfter, at det sker stadig oftere.

Det kan give bagslag for de i forvejen trængte banker, fordi det rejser spørgsmål om den enkelte banks soliditet, vurderer Torben Larsen, der er medlem af budgetudvalget i Københavns Stift:

»At de små banker nu kontakter menighedsrådene, får mange af rådene til at tænke over noget, de måske ikke tænkte over før. Det virker desperat fra bankernes side«.
Herning-bank opfattet som værende i nød

Kastelskirken i København takkede for nylig nej til et tilbud fra Sparbank i Herning:

»Jeg tilbød ikke at hjælpe dem i det, jeg opfattede som deres nød«, siger menighedsrådsformand Arthur Mønsted.

Kirker kan miste hele opsparingen
Kirkerne er som alle andre dækket af indskydergarantien, der forventes hævet fra 300.000 til 375.000 kroner. Men alt andet tabes ved en konkurs.

»Forsvinder kirkens opsparing, går det ud over både kirkelivet og bygningerne«, siger Arthur Mønsted.

Kirker støtter traditionelt lokale banker
Mange kirker har tradition for at støtte deres lokale bank – hvoraf mange for tiden er hårdt presset af krisen. Amagerbanken, som bruges af mange lokale kirker, er en af de banker, som har været i søgelyset. Højdevangskirken, hvis menighedshus skal have nyt tag, har et større beløb i banken.

Selv små handlinger risikerer at mistænkeliggøre også sunde banker. Sparbank i Herning afviser, at brevet til menighedsrådene er andet end almindelig markedsføring: »Vi arbejder løbende på at skaffe nye kunder«, siger direktør Henrik Hürdum og minder om, at konkurrence på højrentekonti også var populært blandt bankerne før finanskrisen. »Vi har en sund balance mellem indlån og udlån«. Også Torben Larsen, Københavns Stift, advarer mod at overreagere: »Hvis kirkerne og alle andre begynder at hæve deres penge, bliver det en selvopfyldende profeti«, siger han.Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce