Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Flere små banker er begyndt at kontakte menighedsrådene. På Amager indkalder menighedsråd til ekstraordinært møde.
Foto: Kim Agersten

Flere små banker er begyndt at kontakte menighedsrådene. På Amager indkalder menighedsråd til ekstraordinært møde.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Småbanker på jagt efter kirkens penge

Midt i finanskrisen har småbanker fået øjnene op for kirkernes pengekonti med i alt tre milliarder kroner.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu søger bankerne frelse i folkekirken. I en tid, hvor småbanker får stadig sværere ved at skaffe penge, lokker de menighedsråd med høje renter.

En række menighedsråd har på det seneste modtaget opfordringer til at skifte bank, og repræsentanter for folkekirken bekræfter, at det sker stadig oftere.

Det kan give bagslag for de i forvejen trængte banker, fordi det rejser spørgsmål om den enkelte banks soliditet, vurderer Torben Larsen, der er medlem af budgetudvalget i Københavns Stift:

»At de små banker nu kontakter menighedsrådene, får mange af rådene til at tænke over noget, de måske ikke tænkte over før. Det virker desperat fra bankernes side«.
Herning-bank opfattet som værende i nød

Kastelskirken i København takkede for nylig nej til et tilbud fra Sparbank i Herning:

»Jeg tilbød ikke at hjælpe dem i det, jeg opfattede som deres nød«, siger menighedsrådsformand Arthur Mønsted.

Kirker kan miste hele opsparingen
Kirkerne er som alle andre dækket af indskydergarantien, der forventes hævet fra 300.000 til 375.000 kroner. Men alt andet tabes ved en konkurs.

»Forsvinder kirkens opsparing, går det ud over både kirkelivet og bygningerne«, siger Arthur Mønsted.

Kirker støtter traditionelt lokale banker
Mange kirker har tradition for at støtte deres lokale bank – hvoraf mange for tiden er hårdt presset af krisen. Amagerbanken, som bruges af mange lokale kirker, er en af de banker, som har været i søgelyset. Højdevangskirken, hvis menighedshus skal have nyt tag, har et større beløb i banken.

Ekstraordinært menighedsrådsmøde på Amager Menighedsrådsformand ved Højdevangskirken, Kai Thomsen, mødtes torsdag med banken for at spørge til kirkens penge. »Det har ikke gjort mig mere rolig. Nu har jeg indkaldt menighedsrådet til ekstraordinært møde med ét punkt på dagsordnen. Det er menighedsrådets beslutning, men jeg hælder mest til at flytte pengene«, siger han. Bankekspert: Ødelæggende for systemetMenighedsråd rundt om i landet gør sig lignende overvejelser. Og da kirkerne i alt har mindst tre milliarder kroner i banken, er en eventuel masseflugt til de store banker alvorlig. Og for den uafhængige bankekspert Bjarne Jensen er det endnu et eksempel på, hvordan selve banksystemet er ved at smuldre: »Det er alvorligt, det her. Før talte folk om aktier til middagsselskaberne. Nu taler de om indskydergarantifonden. Det er ødelæggende for systemet«, siger han og tilføjer: »Det næste bliver, at menighedsrådene ringer til en norsk bank og sætter deres penge ind dér. Hvis det her fortsætter, begynder kapitalen at flytte ud af landet«. Herning-bank: Vi er sunde

Selv små handlinger risikerer at mistænkeliggøre også sunde banker. Sparbank i Herning afviser, at brevet til menighedsrådene er andet end almindelig markedsføring: »Vi arbejder løbende på at skaffe nye kunder«, siger direktør Henrik Hürdum og minder om, at konkurrence på højrentekonti også var populært blandt bankerne før finanskrisen. »Vi har en sund balance mellem indlån og udlån«. Også Torben Larsen, Københavns Stift, advarer mod at overreagere: »Hvis kirkerne og alle andre begynder at hæve deres penge, bliver det en selvopfyldende profeti«, siger han.Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden