Foto: Thomas Borberg
Danmark

Højesteret: Tuneser var ulovligt fængslet

PET havde ikke nok på terrormistænkt tuneser til at holde ham fængslet, mens hans udvisningssag blev behandlet, siger Højesteret.

Danmark

Den ene af de to terrormistænkte tunesere har været ulovligt fængslet, siger Højesteret i en enstemmig kendelse, der netop er offentligtgjort.

PET mener ellers, at den 37-årige var hovedmanden i planerne om at dræbe en Muhammedtegner.

Med sin kendelse sætter Højesteret sylen i den danske udlændingelovs terrorbestemmelser: Politiets Efterretningstjeneste, PET, kan få herboende udlændinge administrativt udvist, hvis de mistænkes for terror, uden at hverken de pågældende, deres advokater eller andre kan få at vide, hvad de er mistænkt for.

For hemmeligholdelsen af PETs beviser gør det umuligt for domstolene at tage stiling til, om det er i orden at holde de mistænkte fængslet, indtil udvisningen kan gennemføres.

PET: De ville dræbe tegner De to tunesere blev, sammen med en dansk-marokkaner, anholdt i Århus 12. februar i år, fordi Politiets Efterretningstjeneste, PET, mener, at de planlagde et drab på Muhammedtegneren Kurt Westergaard.

Dansk-marokkaneren blev løsladt med det samme, fordi PET ikke ville afsløre sine kilder og arbejdsmetoder, og derfor ikke kunne bringe sagen for en dommer.

De to tunesere blev derimod administrativt udvist efter udlændingelovens terrorbestemmelser og frihedsberøvet, indtil udvisningen af dem kunne gennemføres i praksis.

Mens den administrative udvisning ikke kan prøves for en almindelig domstol, så kan fængslingen. Og 2. juli fik tunesernes advokater i Højesteret medhold i, at der ikke havde været et tilstrækkeligt grundlag for at holde dem fængslet.

Højesteret ville se flere beviser
Højesteret sagde, at fængsling-sagen skulle gå om ved byreten, fordi PET ikke havde fremlagt materiale mod de to tunesere. Og uden en ordentlig retsproces, kan man ikke holde folk indespærret, sagde Højesteret.

PET fremlagde så noget materiale, men ikke det hele, som PETs chef understregede.

Derefter godkendte først byret og så landsret igen fængslingen. Men nu har Højesteret altså sagt, at der stadig ikke var nok materiale til at holde den ene af tuneserne frihedsberøvet.

Fængsling af 26-årig godkendt

Til gengæld mener Højesteret, at PETs materiale mod den anden mistænkte en 26-årig tuneser, som ifølge efterretningstjenesten skulle udføre drabet, var stærkt nok til holde ham frihedsberøvet.

Ingen af de to tunesere sidder fængslet længere. Den ene forlod selv landet i august, og den anden, som nu har Højesterets ord for, at han har siddet ulovligt fængslet, blev løsladt for en måned siden.

Flygtningenævnet mener, han vil være i fare, hvis han bliver sendt til Tunesien. Han er derfor nu på tålt ophold i Danmark.

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce