Lene Espersen er nu formand for de konservative og erhvervs- og økonomiminister. Tidligere var hun justitsminister med ansvaret for indførelsen af politireformen.
Foto: Thomas Borberg

Lene Espersen er nu formand for de konservative og erhvervs- og økonomiminister. Tidligere var hun justitsminister med ansvaret for indførelsen af politireformen.

Danmark

Politireformen lader kriminelle slippe med billigere straf

Rigsadvokaten siger, at der er sager, der har taget så lang tid at behandle, at den kriminelle er sluppet med en mildere dom.

Danmark

Rigsadvokaten indrømmer nu, hvad justitsministeren tidligere har afvist - at nogle straffesager under reformen bliver så gamle, at de giver forbryderne en mildere straf.

I et svar til Folketinget skriver rigsadvokat Jørgen Steen Jørgensen, at der er »enkelte tilfælde«, hvor en sag har været så længe undervejs, at den dømte slipper billigere. Eksempelvis kan en kriminel, der står til en ubetinget fængselsdom, i stedet nøjes med en betinget.

Lene Espersen: En vandrehistorie Den samme problemstilling blev i april rejst under et åbent samråd i Folketingets Retsudvalg, efter at formanden for forsvarsadvokaterne, Henrik Stagetorn, forudså, at de lange sagsbehandlingstider ville give flere dømte rabat. Men den daværende justitsminister, Lene Espersen (K), afviste, at der var kød på sagen.

»Det er vist en vandrehistorie, som Stagetorn kommer med fra tid til anden. For jeg kender ikke til sager, hvor det er sket«, lød svaret dengang fra ministeren.

Når rigsadvokaten nu indrømmer, at det altså kan ske, er det med baggrund i sagspuklerne hos Københavns Vestegns Politi. Dér arbejder anklagerne nu ekstraordinært i både aftentimer og weekender for at indhente det forsømte.

Ikke noget væsentligt problem
Og Jørgen Steen Sørensen har indtryk af, at der også i landets øvrige politikredse kan forekomme sager, der bliver så gamle, at dommerne mildner straffen. Rigsadvokaten skynder sig dog at tilføje, at det på nuværende tidspunkt ikke forekommer at være »noget væsentligt problem«.

Ritzau har tidligere beskrevet, hvordan to mænd fra Helsingør slap med betinget straf i en sag om forsikringssvig, fordi politiet først var halvandet år om at udarbejde et anklageskrift i sagen, og at der derefter gik yderligere et år, før retten fik sat sagen på programmet.

Flere eksempler på strafrabat

En mand fra Hundested fik også sin dom på 30 dages ubetinget fængsel gjort betinget af landsretten, fordi hans indsmugling af en udlænding til Danmark først førte til en endelig dom efter to et halvt år.

Vestre Landsret har ligeledes omstødt en ubetinget frihedsstraf for en buschauffør fra Odder, der blev dømt for at stjæle klippekort fra sin arbejdsplads.

Og i København valgte en dommer også at mildne straffen for en håndfuld unge biltyve, der stjal dyre biler, fordi sagen havde verseret for længe ved retssystemet.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce