Det nystiftede parti, Ny Alliance, ser ud til at sætte sig solidt til rette i folketingssalen.
Foto: JENS DRESLING

Det nystiftede parti, Ny Alliance, ser ud til at sætte sig solidt til rette i folketingssalen.

Danmark

Khaders parti vil storme ind i Folketinget

Meningsmålinger viser, at Ny Alliance kan blive Danmarks tredjestørste parti.

Danmark

Ny Alliance er ikke bare en døgnflue.

Det er det entydige billede i to meningsmålinger, der offentliggøres i dag.

En måling, som Rambøll Management har lavet for Jyllands-Posten, viser, at Naser Khaders parti ville få 22 mandater i Folketinget, hvis der var valg i morgen.

Og ifølge en undersøgelse fra Megafon lavet for TV2 ville partiet storme ind og sætte sig på 29 af folketingssalens taburetter. Det vil i så fald gøre Ny Alliance til landets tredjestørste parti.

Det betyder, at Venstre, de konservative og Dansk Folkeparti mister flertallet, hvis der var valg i morgen.

Tvinger Fogh til ny kurs De markante målinger får eksperter til at tale om et opbrud i dansk politik.

»Det er det mest bemærkelsesværdige, jeg har set i 15 år«, siger Megafons direktør, Asger H. Nielsen til TV2.

Valgforsker Hans Jørgen Nielsen, Københavns Universitet, ser en ny flertalsmulighed for statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og en ny borgerlig koalition - men også en ændret kurs på de ømme politik-områder, skat og udlændinge, siger han til Jyllands-Posten.

»At dømme efter prøvevalget kunne der blive tale om en ny borgerlig koalition i Danmark med udgangspunkt i V, K og Ny Alliance. En koalition, der blandt andet vil føre frem imod en mildere udlændingepolitik og en omlægning af skatten. Og Anders Fogh Rasmussen vil kunne bevare magten,« siger Hans Jørgen Nielsen til avisen.

Fogh med skiftende flertal
Professor Jørgen Goul Andersen, Aalborg Universitet, ser imidlertid også problemer for statsministeren:

»Fogh står umiddelbart styrket, fordi Ny Alliance vil pege på ham som statsminister. Men Fogh vil stå i en helt anden politisk situation med et sådant folketing. Han vil skulle regere med skiftende flertal - også ind mod midten af dansk politik, og det kan gøre det svært for ham at imødekomme de vælgergrupper, der hidtil har støttet ham,« siger Goul Andersen.

Venstres politiske ordfører, Troels Lund Poulsen, mener, at selv hvis VKO-flertallet ryger, vil det være en styrkelse af VK-regeringen.

»Det står klart, at Helle Thorning-Schmidt aldrig har været så langt fra Statsministeriet som nu. Det er en klar styrkelse af den borgerlige blok,« siger Troels Lund Poulsen til Jyllands-Posten.

Han fastslår, at jo flere partier, der ønsker Anders Fogh Rasmussen som statsminister, desto bedre.

Æder af de radikale
Ny Alliance står ifølge Jyllands-Postens måling til at få 12,1 procent af stemmerne og vil især hente stemmer fra Naser Khaders gamle parti. Det Radikale Venstre står til næsten en halvering i forhold til valget i 2005. De radikale går tilbage fra 9,2 procent af stemmerne ved valget til 5,3 procent.

Medlem af den radikale ledelse, Morten Helveg Petersen, hæfter sig ved, at også Socialdemokratiet, Venstre og de konservative går tilbage.

»Jeg havde håbet på, at det var gået den anden vej for os, men der er store udsving for mange partier. Det siger noget om det opbrud, der finder sted i dansk politik. Vi er på vej ind i en periode med større mobilitet i det politiske landskab, større udsving og større uro,« siger Morten Helveg Petersen.

...og Venstre

Heller ikke de borgerlige partier går fri uden en tilbagegang.

Ifølge TV2's måling står Venstre til en tilbagegang på 7 procent, mens de konservative mister 1,4 provent af stemmerne siden sidste valg.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce