Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stamcellebanker meldt til Sundhedsstyrelsen

Forbrugerrådet mener, at tre danske stamcellebanker lover bekymrede forældre meget mere, end de kan holde.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forbrugerrådet anmelder de tre danske stamcellebanker Copygene, Stemcare og Activisionlife til Sundhedsstyrelsen for »vildledende« og »urimeligt mangelfuld« markedsføring.

»Man kan ikke stole på den måde, forskningen bliver fremstillet på«, siger Margrethe Nielsen, Sundhedspolitisk medarbejder i Forbrugerrådet om branchens markedsføring til 21 Søndag på DR1.

»De skriver ikke fuldstændigt klart, at det her ikke finder anvendelse i særligt stort omfang endnu, og sandsynligheden måske er meget begrænset«.

Forældre lokkes til at betale tusindvis af kroner
Forbrugerrådet mener, at firmaerne lokker forældre til at betale tusindvis af kroner for at få nedfrosset stamceller fra deres nyfødte barn. Håbet er, at de nedfrosne stamceller en dag vil kunne bruges til at behandle alvorlige sygdomme som for eksempel kræft og alzheimers.

Men det er ren science fiction, siger flere forskere til 21 Søndag.

Som at købe byggegrunde på Mars
»Det er lidt på samme måde, som hvis man sælger byggegrunde på Mars, det kan man måske også få folk til at købe, og det kan da være at man får glæde af dem for dem på et eller andet tidspunkt, men sandsynligheden er næppe stor«, siger leder af Rigshospitalets blodbank, Ebbe Dickmeiss til 21 Søndag.

Man behøver ikke at tage navlestrengsceller straks efter fødslen
Stamcelle-bankerne fortæller blandt andet forældrene, at der kun er een chance for at opsamle navlestrengs-stamcellerne - nemlig i ganske få minutter efter fødslen.

Men Ebbe Dickmeiss og andre eksperter peger på, at de stamceller, der findes i navlestrengen slet ikke er unikke. Hvis man bliver syg, kan man i en lang række behandlinger allerede i dag udtage stamceller fra den voksne patients egen knoglemarv med succes.

Og forskningen beskæftiger sig med en lang række andre fremtidsperspektiver inden for stamcelle-behandling, hvor patienterne slet ikke behøver at have deres egne stamceller fra navlesnoren til rådighed, hvis de bliver syge.

EU overvejer forbud mod private stamecellebanker
EU-kommissionens Videnskabsetiske Udvalg har tidligere overvejet at anbefale EU-kommissionen et forbud mod private stamcellebanker - med henvisning til, at de sælger en vare, de ikke kan levere. I stedet blev det til en kraftig opforsdring til, at EU-landene nøje overvåger stamcellebankernes markedsføring.

Klaus Riskær Pedersen afviser beskyldninger
I Danmark er det Sundhedsstyrelsen, der overvåger markedsføringen af sundheds-ydelser. Mandag morgen modtager Sundhedsstyrelsen Forbrugerrådets anmeldelse af de tre danske stamcellebankers markedsføring på internettet.

Finansmanden Klaus Riskær Pedersen er direktør i stamcellebanken Copygene. Overfor 21 Søndag afviser han fuldstændig eksperternes kritik.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden