Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Sikkerhedsvagter holder vagt ved ambassadeområdet efter den dødbringende eksplosion.
Foto: ANJUM NAVEED/AP

Sikkerhedsvagter holder vagt ved ambassadeområdet efter den dødbringende eksplosion.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Eksperter: Danmark farer for hårdt frem

Danmark kan ikke fortsætte den markante udenrigspolitik, som Fogh-regeringen har ført, vurderer flere eksperter.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringens udenrigspolitik har nu nået grænsen for, hvad Danmark kan bære.

Det mener flere eksperter efter terrorangrebet på den danske ambassade i Pakistan.

De forudser, at regeringen bliver nødt til at skrue ned for det udenrigspolitiske engagement de kommende år.

Danmark har ikke ressourcer »Hvis du ser, hvor meget det koster USA at sikre sit personel i udlandet, opdager du, at det er meget dyrt. Danmark har som lille land slet ikke sådanne ressourcer«, siger Hans Mouritzen, der er leder af den udenrigspolitiske forskningsenhed på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS). Forskerne påpeger, at Danmark med sin markante udenrigspolitiske linje er blevet lige så kontroversiel på den udenrigspolitiske scene som USA og Israel.

Kræver massiv investering
Fortsætter Danmark, skal der investeres massivt i efterretningsvirksomhed og sikring af hele det udenrigsministerielle system, bl.a. Danmarks ambassader.

»Efter min vurdering vil den udenrigspolitiske kurs have så høje omkostninger – også rent økonomisk – at vi ikke længere som lille land kan følge med. Det gælder ikke bare i sikringen af vores ambassader, men vi har de senere år også set, at officerer forlader forsvaret, fordi det er for presset. Det er simpelthen svært at fastholde og rekruttere personale«, siger lektor i international politik ved Aarhus Universitet Clement Stubbe Østergaard.

»Regeringen fører en politik, hvor den er kommet så højt til vejrs, at benene ikke længere kan nå jorden. Den er kommet helt derop, hvor kun de store drenge normalt befinder sig«, siger han.

»Benhård værdikamp«
Hans Mouritzen mener, at Anders Fogh Rasmussen (V) og regeringen har koblet den aktivistiske udenrigspolitik sammen med en benhård indenrigspolitisk værdikamp. Det har fået internationale konsekvenser for synet på Danmark.

Det skete blandt andet under den første Muhammedkrise, hvor regeringen afviste et møde med en række ambassadører fra muslimske lande.

Samtidig har regeringen i Irak og Afghanistan for alvor sendt et signal til verden om, at det ikke bare handler om ord og retorik, påpeger forskeren.

»Med krigene viser Fogh, at dansk udenrigspolitik ikke bare handler om ord. Det handler også om, at vi er parate til at lade livet for at nå vores mål«, siger Hans Mouritzen.

Tvinges til kursændring
Han forudser, at regeringen tvinges til at ændre kurs.

»Regeringen ved godt, at vi kører på kanten, og at vi bliver nødt til at skrue ned for blusset. Udadtil vil regeringen benægte det, men man vil se en regering, der begynder at føre en mindre aktivistisk udenrigspolitik«, siger han.

Det samme mener lektor i international politik ved Aarhus Universitet Tonny Brems Knudsen.

»Jeg tvivler på, at Danmark i længden kan opretholde den type høje cigarføring«, siger han.

Afviser at ændre politik
Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), men Venstres politiske ordfører Inger Støjberg afviser blankt, at regeringen ændrer sin nuværende udenrigspolitik.

»Nu er det ikke forskere, der bestemmer hvilken udenrigspolitik, der skal føres i det her land. Det er politikernes opgave og regeringen har ikke tænkt sig at ændre kurs«, siger hun.

Politisk debat på vej

På Christiansborg tog Margrethe Vestager i går som den første politiker hul på debatten om konsekvenserne af danske udenrigspolitik oven på terrorangrebet i Pakistan. Vestager mener, at udenrigspolitikken skal drejes i retning af mere dialog frem for konflikt. Men både S, V og DF tager skarpt afstand fra Vestager. Ifølge S-formand Helle Thorning-Schmidt er terrorangrebet en uendelig dårlig baggrund at diskutere Danmarks udenrigspolitik på. Venstres politiske ordfører mener, at Vestager »giver op over for terroristerne«.Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden