Debatten raser om Grønlands selvstyre. De fleste har på politiken.dk stemt ja, men flertallet er ikke lige så stort, som det var, da grønlænderne gik til folkeafstemning i går.
Foto: FINN FRANDSEN

Debatten raser om Grønlands selvstyre. De fleste har på politiken.dk stemt ja, men flertallet er ikke lige så stort, som det var, da grønlænderne gik til folkeafstemning i går.

Danmark

Grønland og læserne var enige

Politiken.dk's afstemning om grønlandsk selvstyre afslører større ja-skepsis blandt læsere end blandt det grønlandske folk. Debatten raser.

Danmark

Hver tredje af de flere end 1.800 mennesker, der har stemt på politiken.dk, er imod, at Grønland skal have selvstyre.

Og selv om 59 procent af læserne støtter selvstyre til Grønland, så er det et lavere flertal end blandt det grønlanske folk. De stemte i går ja til selvstyre.

I folkeafstemningen sagde stemte tre ud af fire for selvstyre, mens færre end 25 procent stemte imod.

Danskerne skal ikke stemme om, hvorvidt Grønland skal have selvstyre - noget som Dansk Folkeparti ellers har krævet. I stedet har politiken.dk bedt læserne give deres holdning til kende, og der er kommet masser af kommentarer.

Det bliver en falsk selvstændighed Flere end 100 læsere har skrevet ind, og vandene er delte.

»Det er jo en falsk selvstændighed - helt ærligt - hvordan vil de opretholde en valuta, et budget (de har allerede hundredvis af millioner i underskud bare i år) og have et militær«, spørger Janus Madsen.

»Det er grænsende til det latterlige og Søren Espersen har ret i, at der er ført en ensidig kampagne i millionklassen som de siddende ja-politikere har bestemt. Det er korrupt og en skændsel. Lad dem få et demokrati først«, skriver han.

Dansk Folkeparti har anklaget hjemmestyret for at have ført propaganda og for at have hjernevasket den grønlandske befolkning til at stemme ja. Noget som den grønlandske politiker Lars-Emil Johansen har afvist.

De kan ikke overskue konsekvenserne
Peter Pedersen fra Ebeltoft vil gerne lade Grønland blive selvstændig.

De fleste betrager det kommende selvstyre som et skridt i retning af det, der engang kan blive fuld selvstændighed.

»Lad dem dog blive selvstændige, men naturligvis skal de betale for det hele selv. Jeg tror ikke, at de kan overskue konsekvenserne«, skriver han.

»Økonomi, overvågning af territorium, hospital, skoler mv. Jeg gad nok se en stat med en befolkning på 50.000 personer blive økonomisk levedygtig. Der er også den mulighed, at de kan blive en ny amerikansk stat«, skriver Peter Pedersen.

Danmark skal nok få del i olien

De fleste indlæg støtter selvstyre til Grønland.

»Ja, lad dog de mennesker føle frihedens sus! Selvfølgelig skal de have selvstyre, og jeg håber, det flyder med guld i deres undergrund, så deres fremtid bliver lys. Lad os dog glædes på deres vegne«, skriver H. Madsen fra København.

Karin Bennedsen fra Esbjerg er enig.

»Tillykke til den grønlandske befolkning, som nu på demokratisk vis har taget et vigtigt skridt henimod løsrivelsen fra kolonimagten Danmark«, skriver hun.

»Lad os støtte Grønland alt det vi kan i den proces, også selvom det vil tage endnu nogle år, hvor de stadig er afhængig af vores bloktilskud. Forøvrigt er der jo lavet en aftale om olien, så Danmark skal nok få sin del af kagen der«, skriver Karin Bennedsen.

SKRIV:

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce