Unge tyske højreekstremister under en demonstration i Rostock.
Foto: Thomas Borberg

Unge tyske højreekstremister under en demonstration i Rostock.

Danmark

Danmark udleverer to for hademusik

Ulovlige toner og tekster fører nu til, at Justitsministeriet vil udlevere to mænd til Tyskland for at udgive cd'er med højreorienteret musik.

Danmark

Danmark vil bøje sig for et udleveringskrav fra Tyskland i en sag om såkaldt hademusik.

To mænd har udgivet musik-cd'er med stærkt højreorienterede tekster og symboler. De er blandt andet blevet afsat i Tyskland, hvor den slags er ulovligt at udgive. Det har fået tyskerne til at forlange duoen - en tysk og en dansk statsborger - udleveret.

Justitsministeriet har nu givet grønt lys for en udlevering. Betingelserne for en udlevering er opfyldt, vurderer ministeriet.

Endte hos højreekstreme

De to kan nu indbringe udleveringsafgørelsen for en domstol, hvis de vil modsætte sig at blive udleveret til tyskerne, forklarer Morten N. Jakobsen fra Justitsministeriets internationale kontor.

Deres musik er gået til det særdeles aktive højreekstreme miljø i Tyskland, hvor der er et bugnende marked for produkter til unge nynazister.

De har deres egne tøjmærker, musikforlag og bogudgivere, der forsyner dem med værker af den rette støbning.

Solgte forbudt musik til tyskere

Ifølge de tyske myndigheder er noget af musikken kommet fra de to i Danmark, der har forsynet ligesindede syd for grænsen med larmende nazirock via pladeselskabet Celtic Moon.

Og da salg af nazisymboler og -effekter er ulovligt i Tyskland, har statsadvokaten i Frankfurt krævet at få de to mænd - en dansker og en tysk statsborger - udleveret til retsforfølgelse.

Det førte i august til, at duoen blev anholdt og fængslet, fordi deres musikudgivelser efter den danske anklagemyndigheds opfattelse vurderer, at forholdene falder ind under den danske racismeparagraf.

Siden har det danske Justitsministerium tænkt over, om det tyske udleveringskrav skulle opfyldes.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce