Økonomi- og Erhvervsminister Lene Espersen (K) fremlægger indholdet af den nye bankpakke for pressen, mens  Socialdemokraternes leder, Helle Thorning Schmidt (S), Liberal Alliances leder Anders Samuelsen og finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) hører på.
Foto: Tobias Selnæs Markussen

Økonomi- og Erhvervsminister Lene Espersen (K) fremlægger indholdet af den nye bankpakke for pressen, mens Socialdemokraternes leder, Helle Thorning Schmidt (S), Liberal Alliances leder Anders Samuelsen og finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) hører på.

Danmark

Milliarder er på vej til bankerne

Alle partier undtagen Enhedslisten er enige om en bankpakke. Miministeren opfordrer bankerne til at tage ansvar.

Danmark

Milliarder er på vej til de danske banker og realkreditinstitutter.

Alle Folketingets partier med undtagelse af Enhedslisten er blevet enige om en såkaldt Bankpakke II.

Pakken skal hjælpe den trængte danske banksektor, og dermed gøre det lettere for danske virksomheder at låne penge.

10 procent tilbage til staten Pakken er på 100 milliarder kroner, som banker og realkreditinstitutter kan låne, men langt fra gratis.

»Staten vil tage sig pænt betalt for at investere det beløb - i gennemsnit 10 procent årligt skal staten tjene«, siger erhvervs- og økonomiminister Lene Espersen (K) ved præsentationen til TV2 News.

»Det er det niveau, vi mener, at ordningen skal ligge på. På den ene side ønsker vi, at alle institutter vil være med i ordningen, på den anden side vil vi gerne, at staten tjener nogle penge på det. Og det her er et produkt, bankerne ikke kan købe på markedet«, siger Lene Espersen.

Det gennemsnitlige afkast på 10 procent dækker over, at renten bliver fastsat individuelt for hver bank, efter den risiko staten løber ved at give lånet.

Dyrere at give en høj løn
Under forhandlingerne spillede socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt ud med, at der skulle være loft over direktørernes lønninger.

Der er ikke blevet et loft, men der er sat begrænsning på, hvor meget virksomhederne kan trække fra i skat.

»Den finansielle sektor opfordres til at vise en form for tilbageholdenhed. Når det gælder direktionens aflønning, så er det 50 procent af direktionens lønninger, man kan trække fra i skatteregnskabet«, siger Lene Espersen.

Det betyder groft sagt, at de bliver dyrere for bankerne at give direktørerne en høj løn, og ministeren opfordrede i klare vendinger bankerne til at vise samfundssind.

Øget tilsyn

Med i pakken er også et øget tilsyn med den finansielle sektor.

De institutter, som går med i pakken, skal hvert år lave en redegørelse, hvor de blandt andet beskriver deres udlånsaktivitet.

»Og så har vi i forligskredsen aftalt, at vi skal mødes i hvert fald hver halve år og efterse, at pakken fungerer efter hensigten«, siger Lene Espersen, som tilføjede, at hun mente, at det, at bankerne skal offentliggøre deres lånepolitik, vil få dem til at påtage sig et samfundsansvar.

Den første bankpakke blev vedtaget i oktober.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce