0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg (arkivfoto).

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

V: VU bør droppe nazistmøde

Det kan blåstemple yderligtgående kræfter, når VU i Århus holder møde med en nynazist, mener Venstres politiske ordfører.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det er problematisk og forkert, at Venstres Ungdom (VU) i Århus har arrangeret et møde med nynazister fra Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse (DNSB).

Sådan lyder meldingen fra Inger Støjberg, politisk ordfører for Venstre.

»Jeg kan jo ikke bestemme, hvad VU i Århus gør, men jeg vil opfordre dem til at overveje meget kraftigt at droppe arrangementet«, siger hun.

VU: Demokratisk møde
Arrangementet med nynazisten 16. februar er et af VU Århus’ faste mandagsmøder. Her holder gæstetalerne et oplæg på en halv time, hvorefter der er mulighed for at stille spørgsmål.

»Et godt, demokratisk arrangement«, kalder formand Kristian Leer mødet over for Lokalavisen/Århus.

Men politikerspirerne bør tænke en ekstra gang over, hvilke konsekvenser deres invitation til nynazisterne har, mener VU’s moderparti:

»Man er netop med til at blåstemple en gruppe, som vi under ingen omstændigheder skal være med til at blåstemple. Jeg synes, det er problematisk«, siger Inger Støjberg.

»Nynazister lever af omtale«
Derfor bør VU Århus genoverveje, om de fortsat vil have besøg af DNSB-medlemmerne 16. februar – for »en gruppe som nazisterne, skal man passe meget, meget på med at gå i dialog med«, siger Inger Støjberg.

»Mange af de her antidemokratiske og yderligtgående kræfter lever netop af at få omtale og på den måde blive taget alvorligt«, tilføjer den politiske ordfører.

På linje med borgmesterkandidat
Dermed lægger hun sig på linje med Venstres borgmester kandidat i Århus, Gert Bjerregaard.

Også han har taget afstand fra VU’s planlagte møde med nazisten og opfordret til, at de unge Venstrefolk aflyser det:

»Det er efter min mening forkert at give den gruppe nogen form for opmærksomhed eller give dem en platform for at sprede deres syge budskaber«, siger Gert Bjerregaard til Jyllands-Posten.

Overvejet debat med Hizb-ut-Tahrir
VU Århus holder imidlertid fast i deres ret til at debattere med DNSB:

»Vi synes, det er spændende at mødes med alternative grupper, der ikke er politikere. Vi har også snakket om at få Hizb-ut-Tahrir på besøg«, siger formand Kristian Leer til Lokalavisen/Århus.

I slutningen af 2008 kritiserede flere fremtrædende Venstrepolitikere netop, at integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) havde talt for dialog med alle grupper af troende for at forebygge ekstremisme.

Dengang sagde blandt andet Inger Støjberg, at »vi ikke skal søge dialog med folk fra for eksempel Hizb-ut-Tahrir. Det er meningsløst«.

Glæder sig til møde med nazist
Indtil videre holde de unge Venstre-folk fast i mandagsmødet 16. februar. Og de glæder sig.

På VU Århus’ hjemmeside er der en afstemning om, hvilket mandagsmøde politikerspirerne glæder sig mest til.

Mødet med DNSB ligger på en klart førsteplads med 51 af 68 stemmer – tre fjerdedele af stemmerne.

Mandagsmødet med miljøminister Troels Lund Poulsen får sølle tre af stemmerne – mindre end hver 20.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Jonathan Ernst/Ritzau Scanpix

  USA står over for et historisk vigtigt valg midt i coronakrisen. Og mens den demokratiske præsidentkandidat, Joe Biden, overhaler Trump i alle målinger, påstår præsidenten, at valgsystemet er korrupt, og at brevstemmer vil føre til massivt valgfusk. Trump sår tvivl om demokratiet, mens demonstranter tørner sammen i de amerikanske gader, så de mest bekymrede begynder at tale om borgerkrig.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

Forsiden