Strafferetseksperter: Man har ret til at forsvare sig

Ifølge straffeloven må man gerne forsvare sig, hvis man udsættes for et truende angreb.

Danmark

En urmager og to bevæbnede røvere er såret efter en skudepisode i København.

Hændelsesforløbet er fortsat uklart, men urmageren er under mistanke for at have skudt mod røverne. Og det er ifølge strafferetseksperter tilladt i nødstilfælde.

Advokat Helle Lokdam forklarer, at man ifølge straffelovens regler om nødværge gerne må forsvare sig, hvis man er udsat for et truende angreb.

»Men fordi det er ulovligt, det man gør, må man kun gøre det i fornødent omfang, og man skal bagefter stå til ansvar for, om man er gået over grænsen«.

Tolerance over for den truede
Man vil ud fra en samlet vurdering se på, om det var nødvendigt at gribe til nødværge, for eksempel, om man kunne være stukket af i stedet for at angribe.

Og i den slags sager er der en ekstra tolerance over for den person, der udøver nødværgen. For selv om man bagefter kan konstatere, at det for eksempel var en attrappistol, røveren truede med, så bliver situationen bedømt ud fra, at den, der bliver udsat for angrebet, er under pres og kan skønne forkert, fordi situationen er dramatisk.

»Der skal relativt meget til, før man dømmer folk for selvtægt, men det er også en vigtig vurdering, for der er ikke 'license to kill' her i Danmark«, siger Helle Lokdam.

Samfundet overtager forfølgelsen
Anette Storgaard, lektor i strafferet på Århus Universitet, lægger vægt på, at man ikke må skyde, hvis først gerningsmanden har forladt stedet:

»Hvis der kommer en og angriber dig, så må du selvfølgelig give igen. Men hvis han for eksempel er gået ud af forretningen, så gør du selv noget, der er strafbart. Det er ikke det samme som, at du skal finde dig i at blive berøvet. Det er bare det samme som, at dér overtager samfundet retten og pligten til at komme efter ham«.

Må man gerne have et gevær liggende under disken?
»Nej, det er et helt andet spørgsmål. Det er våbenlovgivningen, så det må man sandsynligvis ikke. Så kan man blive dømt for ulovlig våbenbesiddelse, medmindre man har våbentilladelse, og i øvrigt opbevarer våbnet ulovligt«.

Politiet har i den aktuelle sag endnu ikke slået fast, hvem der skød hvem først, eller med hvilke våben.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden