Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Politiet efterforsker nye spor i Kam-sag

Justitsminister Lene Espersen (K) vil have sagen om Søren Kam genoptaget efter, det er kommet frem, at den 85-årige nazist angav danske jøder til Tyskland under Anden Verdenskrig.

Danmark

I sidste uge afviste en tysk landsret at udlevere den tidligere nazist Søren Kam til retsforfølgelse i Danmark.

Men nye oplysninger om Søren Kams handlinger under besættelsen kan måske få sagen genoptaget.

Det håber justitsminister Lene Espersen (K) i hvert fald.

Hun var »utroligt skuffet« over den tyske domstols afgørelse. Men hun har ikke opgivet at få den 85-årige Søren Kam udleveret til retsforfølgelse i Danmark.

»Jeg er absolut indstillet på at gøre alt, hvad jeg kan for, at denne her sag ikke endegyldigt er slut«, siger Lene Espersen.

50 døde i koncentrationslejr Justitsministeren håber, at oplysningerne om, at Søren Kam i 1943 skaffede navne og adresser på danske jøder, kan få den 58-årige tidligere nazist udleveret til Danmark. »Jeg har set på Politiken.dk, at der er personer, som mener at ligge inde med yderligere informationer, som ikke har været fremme i debatten endnu. De vil blive tilsendt justitsministeriet, og så vil vi granske dem meget grundigt, når vi modtager dem«, siger Lene Espersen.

De nye oplysninger stammer fra nazijægeren Efraim Zuroff fra Simon Wiesenthalcenteret, der arbejder på at få bragt naziforbrydere for retten.

Han har afdækket, at Søren Kam ved at skaffe navne og adresser, var afgørende for tyskernes forsøg på at udrydde jøderne fra Danmark.

Kams oplysninger førte til, at 500 danske jøder blev sendt til en koncentrationslejr i Tjekkoslovakiet, hvor 50 af dem døde.

Politiet skal tage stilling

Justitsministeriet vil videresende de nye oplysninger til Københavns Politi, der skal tage stilling til, om Danmark kan foretage sig yderligere i sagen. »Jeg må respektere de uafhængige domstolene, men jeg er meget ærgerlig over den afgørelse, som er blevet truffet i Tyskland. Derfor er det klart, at hvis der er nye informationer, så vil jeg meget gerne medvirke til, at politiet kan studere dem. Så må vi se, om det kan føre til, at sagen kan genoptages«, siger Lene Espersen.

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce