Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ombudsmanden fastholder kritik af Fogh

Statsministerens begrundelse for at undlade at give interview om Irak-krigen til Ekstra Bladet er »ikke så meningsfuld«, kritiserer ombudsmanden.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Anders Fogh Rasmussen (V) går fejl, når han henviser til en bestemt betænkning som begrundelse for ikke at give interview om Irak-krigen til Ekstra Bladets journalist Bo Elkjær.

Det skriver Folketingets Ombudsmand, Hans Gammeltoft-Hansen, i en kronik i Jyllands-Posten.

Efter to klager fra Bo Elkjær, der har modtaget en Cavling-statuette for kritisk journalistik om netop Irak–krigen, har ombudsmanden henstillet til, at statsministeren giver et interview eller i det mindste en holdbar begrundelse for ikke at gøre det.

Hidtil har statsministeren henvist til udvalgsbetænkning nr. 1443 fra 2004, som giver ministre »meget vidt skøn med hensyn til, hvilke interview man ønsker at deltage i«.

Men det duer ikke at klynge sig til betænkningen, for statsministeriet overser sondringen mellem tilvalg og fravalg af journalister, mener ombudsmanden.

»Udvalget skriver om tilvalgs-situationen, men temaet for denne sag er fravalgs-problemet. Og derfor er det ikke så meningsfuldt at dække sig ind under betænkningens udtalelser«, skriver Hans Gammeltoft-Hansen.

Skader ombudsmandens autoritet
Ombudsmanden henviser til, at ministre gerne må tilvælge en journalist, som han eller hun føler tillid til. Men ministre må ikke konsekvent fravælge en bestemt journalist, selv om denne er meget kritisk, fastholder Gammeltoft-Hansen.

»Så længe man i en sag som den foreliggende ikke kommer op med en konkret begrundelse for de mange afslag, risikerer man at pådrage sig en mistanke om at den meget kritiske indstilling hos journalisten alligevel spiller en rolle«, skriver ombudsmanden.

Han er ked af, at statsministeren har afvist at følge henstillingen »på embedets og retstilstandens vegne«. Ombudsmanden mener også, at Anders Fogh Rasmussen afvisning slår et skår i ombudsmandsinstitutionens autoritet.

Ingen formelle magtbeføjelser
Alligevel fastholder Hans Gammeltoft Hansen, at statsministeren ikke bør være retsligt bundet til at følge ombudsmandshenstillinger.

»Ombudsmanden har ikke – og skal ikke have – formelle magtbeføjelser til at gennemtvinge sin opfattelse. Så hvis landets mest magtfulde person vælger at sidde en henstilling overhørig, kan han gøre det. Det er og forbliver hans egen sag«, slutter Gammeltoft-Hansen.

Og det er statsministeren ganske enig i:

»Der er en krænkelse af min personlige frihed, hvis jeg ikke selv må bestemme, hvem jeg vil snakke med i det daglige«, sagde Anders Fogh Rasmussen om sagen efter sin grundlovstale.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden