Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

»Ud fra en helt nøgtern og videnskabelig definition af islam, kan jeg konstatere, at hverken imam Abdul Wahid Pedersen eller Muslimernes Fællesråd er ekstreme«, vurderer professor Jørgen Schøler Nielsen. Arkivfoto.
Foto: FINN FRANDSEN

»Ud fra en helt nøgtern og videnskabelig definition af islam, kan jeg konstatere, at hverken imam Abdul Wahid Pedersen eller Muslimernes Fællesråd er ekstreme«, vurderer professor Jørgen Schøler Nielsen. Arkivfoto.

Danmark

Professor: Minister skader integrationen

Muslimernes Fællesråd er ikke ekstremister, og velfærdsministerens angreb skader integrationen, mener professor.

Danmark

Velfærdsminister Karen Jespersens kritik af Muslimernes Fællesråd vil ramme os som en boomerang.

»Ministerens hetz mod muslimer marginaliserer en hel gruppe af mennesker, og skubber dem over i armene på ekstreme grupper. Hendes udsagn risikerer at blive en selvopfyldende profeti«, siger islamforsker Jørgen Schøler Nielsen.

Han er professor ved Teologisk Institut på Københavns Universitet, leder af Center for Europæisk Islamisk Tænkning og er en international kapacitet inden for forskning i islam og religionsmøde i Europa.

»De er ikke ekstremister« Jørgen Schøler Nielsen forsker aktuelt i europæisk islam med fokus på religiøs tænkning blandt Europas muslimer, og han advarer imod den stigende dæmonisering af muslimer.

»Ministerens kritik rammer helt ved siden af. Ud fra en helt nøgtern og videnskabelig definition af islam kan jeg konstatere, at hverken imam Abdul Wahid Pedersen eller Muslimernes Fællesråd er ekstremister«, vurderer professor Jørgen Schøler Nielsen.

»Muslimernes Fællesråd repræsenterer 14 forskellige grupper af muslimer. At udråbe dem alle til ekstremister er helt forkert. Hvis man vil opnå integration og forhindre radikalisering, skal man tale med mange forskellige grupper af muslimer, hvilket Integrationsministeriet netop har fastslået i flere rapporter.«

Regeringen: Imamer skal inddrages
Velfærdsminister Karen Jespersens angreb på imam Abdul Wahid Pedersen og Muslimernes Fællesråd står i skærende kontrast til tidligere udmeldinger fra regeringen.

Tidligere justitsminister Lene Espersen udtalte i 2007, at regeringen agter at inddrage imamer i myndighedernes forsøg på at imødegå radikalisering af unge muslimer.

Samtidig har Integrationsministeriet i 2008 og 2009 givet i alt 478.000 kr. i satspuljemidler til Muslimernes Fællesråd.

Det er penge, som går til et projekt, der skal engagere kvinder i foreningsliv, og et projekt, der bl.a. skal oplyse etniske minoriteter om muligheder for at klage over diskrimination.

Sharia er mange ting

Professor Jørgen Schøler Nielsen mener, »at der en kedelig tendens til at udråbe alle, som afviger en smule fra den gængse folkekirkelige kristendom, til ekstremister«.

Han vender sig samtidig imod, at dæmonisere islam og sharia – islamisk lov og ret.

»Sharia er alle mulige forskellige ting og er ikke nødvendigvis afhugning af hænder og stening. Det er kun en et lille ekstremt mindretal af muslimer i Europa, som går ind for den slags, og det har imam Abdul Wahid Pedersen taget afstand fra flere gange. Men desværre vælger Karen Jespersens fløj at blive ved med at beskylde muslimer for ekstremisme, selv om det ikke har hold i virkeligheden«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce