Hver femte dansker har i dag høfeber eller er overfølsom over for fødevarer ,parfyme eller husstøvmider. Det er en fordobling siden 1994 (arkivfoto).
Foto: MIRIAM DALSGAARD

Hver femte dansker har i dag høfeber eller er overfølsom over for fødevarer ,parfyme eller husstøvmider. Det er en fordobling siden 1994 (arkivfoto).

Danmark

Allergikere lades i stikken

Astma- og allergiområdet er blevet nedprioriteret de seneste år. Området er ikke længere et selvstændigt speciale, og nu lukker en astmaskolen på Fyn. Eksperter slår alarm.

Danmark

På tirsdag er det Verdens Astma Dag. Men i Astma- og Allergi Forbundet fejres den med behersket glæde.

Samme dag lukker nemlig forbundets astmaskole på Fyn. På skolen har forbundet ellers i samarbejde med Fyns Amt i 10 år hjulpet børn med astma til et bedre liv.

Men den lukkede skole er kun en af mange beskæringer af astma- og allergiområdet.

For selv om antallet af danskere, som lider af en form for astma eller allergi eksploderer, holdt Danmark ifølge Århus Stiftstidende for tre år siden helt op med at uddanne speciallæger i allergi, og det betyder, at der om 10-15 år ikke vil være flere allergilæger tilbage på hospitalerne.

Nedlagt som speciale »Sygdommen er blevet nedprioriteret de sidste fem år begyndende med, at det blev nedlagt som selvstændigt speciale. Meningen var, at andre speciallæger for eksempel hudlæger eller lungespecialister skulle tage over, men realiteten er, at området er blevet totalt udvandet«, siger direktør i Astma- og Allergiforbundet Thorkild Kjær.

Han påpeger, at astmatikere risikerer at få varigt nedsat lungefunktion, hvis de ikke får den rette behandling.

Og billedet bekræftes flere eksperter i Fyns Stiftstidende. Overlæge Hans-Hørgen Malling, leder af Rigshospitalets Allergiklinik frygter ligefrem, at nedprioriteringen vil koste liv.

Fejlbehandling

»I værste fald ender patienter med at spise noget, som de ikke kan tåle og dør af det«, siger overlægen til Århus Stiftstidende.

Også de praktiserende læger ved for lidt om astma- og allergi, siger en professor i lungemedicin.

»Vi får både henvist patienter hertil, som slet ikke har allergi, og andre som får forkert medicin«, siger Ronald Dahl fra Lungemedicinsk Afdeling på Århus Sygehus til Fyns Stiftstidende.

Sidste forår sendte Dansk Selskab for Allergologi en række råd til de nye regioner, om hvordan de kan råde bod på, at landets ekspertviden forsvinder.

Et af rådene var, at regionerne skulle oprette allergiteams af sygeplejersker og læger, men ifølge Fyns Stiftstidende har ingen af amterne et sådant team.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce