Politiken lancerer nyt historiemagasinLæs mere

Erik Haunstrup Clemmensen ved en tidligere sammenkomst i Folketinget. (Arkivfoto)
Foto: Lars Poulsen

Erik Haunstrup Clemmensen ved en tidligere sammenkomst i Folketinget. (Arkivfoto)

Danmark

Erik Haunstrup Clemmensen er død

Den tidligere formand for de konservative, der er blevet beskyldt for partiets tilbagegang i 70’erne, er død 88 år gammel.

Danmark

De konservatives tidligere formand, Erik Haunstrup Clemmensen, er død. Han blev 88 år.

Han var partiets formand fra 1972-74, men hans politiske karriere startede allerede i 1942, da han var formand for Konservativ Ungdom indtil 1947. Han blev desuden formand for den konservative vælgerforening i København og Frederiksberg fra 1956 og frem til 1973.

Haunstrup Clemmensen blev valgt til Folketinget i Brønshøjkredsen i perioden 1960-1971 og igen fra 1973 til 1977 og var under KVR-regeringen politisk ordfører for Det konservative Folkeparti.

Politisk turbulens kostede posten
Men 70’erne var ikke en dans på roser for formanden Haunstrup Clemmensen. Han beskyldes for at være en af hovedpersonerne i partiets tilbagegang ved valget i 1973, hvor partiet gik fra 31 til 16 mandater.

Ved valget to år efter i 1975 gik det yderligere tilbage til kun ti mandater, hvilket udløste en kortvarig intern splid mellem formanden og folketingsgruppens formand Erik Ninn-Hansen.

Men den strid sluttede hurtigt, da de to hovedpersoner aftalte at forlade deres respektive poster, hvorefter Poul Schlüter blev ny partileder.

Fra øl til kredit
Erik Haunstrup Clemmensen blev født i København i 1920 og var i 1939 færdig som student fra Østersøgades Gymnasium, hvorefter han fik titlen cand. polit i 1947. Men før han startede sit politiske arbejde rundede han et par store danske virksomheder.

Umiddelbart efter endt eksamen blev han ansat på Carlsberg, hvor han var vicedirektør i fire år, hvorefter han blev direktør ved Novo Industri A/S, for i 1974 at gå over i kreditforeningsbranchen.

Her blev han formand for direktionen i Kreditforeningen Danmark. Og indtil sin afgang derfra i 1988 var han efterhånden blevet mere kendt som kreditforeningsmand end for sit politiske virke.

Aktiv i adskillige foreninger
Haunstrup Clemmensen var desuden aktiv i en række institutioner og foreninger. Blandt andet i Landsforeningen til Kræftens Bekæmpelse, Danmarks Samfundet og for Nationalkomiteen for Europarådets Byfornyelseskampagne.

Han var også medlem af Grænseforeningens Hovedstyrelse og Forretningsudvalg fra 1961, næstformand fra 1963 og i perioden 1966 til 1972 formand for foreningen.

Erik Haunstrup Clemmensen blev 18. juni 1944 gift i København med Bodil Romar (1920-1980). I 1966 erhvervede parret 'Brydegaard' i Haarby Kommune i et naturskønt område nær Lillebælt.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce