Rigshospitalets læger vil fortsætte med at sælge imprægnerede myggenet - trods Miljøstyrelsens forbud.
Foto: THOMAS BORBERG

Rigshospitalets læger vil fortsætte med at sælge imprægnerede myggenet - trods Miljøstyrelsens forbud.

Danmark

Læger nægter at adlyde myndighederne

Danske læger kalder forbud absurd og vil trodse myndighederne og fortsætte med at sælge myggenet mod malaria.

Danmark

Danske læger vil ikke acceptere myndighedernes forbud mod at sælge imprægnerede myggenet til forebyggelse af malaria.

Miljøstyrelsen har forbudt salg af nettene i Danmark, fordi de er imprægneret med insektmidlet permethrin, som er forbudt i henhold til EU's biociddirektiv.

Forbud er 'absurd'»Dette forbud er absurd, og vi har ikke tænkt os at følge det. Så vi agter at fortsætte med at sælge disse net som forebyggelse til danskere, der skal rejse i malariaramte områder«, siger tropemedicineren, overlæge Søren Thybo fra Rigshospitalets epidemiklinik til politiken.dk.

Forbuddet, der er formuleret i en henvendelse fra Miljøstyrelsen til udlandsvaccinationen på Statens Seruminstitut, som også sælger nettene, har vakt harme blandt lægerne.

»Lige nu arbejdes der på et svar til Miljøstyrelsen fra en lang række af danske lægelige specialister. Heri gør vi opmærksom på, at man anbringer os læger i et dilemma«, siger Søren Thybo.

Bryder lægeløftet
»Man opfordrer os nemlig til at holde loven, men samtidig tvinger man os i realiteten til at bryde lægeløftet. Hvis vi ikke giver folk den bedste malariaforebyggelse, svigter vi jo vore patienter«, siger Thybo.

På såvel Statens Seruminstitut som Rigshospitalet sælges de imprægnerede net direkte til danskere, der skal på rejse i områder med risiko for malaria.

Det sker, fordi imprægnerede net anses for et af de bedste midler, der overhovedet eksisterer til at forebygge malaria.

Og ifølge Søren Thybo er der overhovedet ingen proportioner i Miljøstyrelsens krav om ikke at sælge de imprægnerede myggenet.

»Nettene gør utroligt stor gavn og anbefales voldsomt af FN's sundhedsorganisation WHO til malariaforebyggelse i hele verden, fordi det redder tusinder af menneskeliv. Sågar gravide kvinder anbefales at bruge nettene«.

EU-paragraf
»På den baggrund virker det totalt absurd, at Miljøstyrelsen kommer til os med et forbud, der henviser til en EU-paragraf om sundhedsfarlige stoffer«.

»Hvis disse nets imprægnering overhovedet kan skade nogen, vil der være tale om en marginal effekt i forhold til alt det gode, nettene gør«, siger Søren Thybo.

Ifølge Søren Thybo er der i praksis ingen fare for at komme til skade ved at indånde materialet fra nettenes imprægnering med insektmidlet permethrin.

Trådfibre

»Nettet har trådfibre, der holder på midlet. Det er svært at forestille sig, at WHO ville anbefale brugen, hvis det virkelig var risikabelt«, siger Søren Thybo.

»Vi undrer os især over, at Miljøstyrelsen ikke selv kan se, hvad dette handler om. Hvorfor kommer de ikke til os og drøfter sagen, hvis der er et problem i forhold til salget af nettene? Så kunne vi sammen snakke om, hvordan vi løser problemet«.

»Økonomisk betyder dette minimalt. Men signalværdien fra myndighederne er uforståelig og absurd. Derfor vil vi fuldt bevidst fortsætte med at sælge nettene«, siger Søren Thybo.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce