Det er i områder som dette - i det nordlige Uganda - at indbyggerne er truet af blandt andet malaria. Her anvendes myggeimprægnerede net i stor stil.
Foto: GRARUP JAN

Det er i områder som dette - i det nordlige Uganda - at indbyggerne er truet af blandt andet malaria. Her anvendes myggeimprægnerede net i stor stil.

Danmark

Minister ind i sag om myggenet

SF undrer sig over Miljøstyrelsens anvisninger og forbud mod at sælge net, der beskytter mod malaria.

Danmark

SF's Kamal Qureshi undrer sig såre over, at Miljøstyrelsen har forbudt salg af imprægnerede myggenet i Danmark.

Nettene, der er imprægneret med insektgift, kan forebygge malaria i den tredje verden. Både hos danske rejsende og - først og fremmest - hos lokalbefolkningerne.

Minister inddrages Derfor vil Qureshi have sundhedsminister Jacob Axel Nielsen (K) til at se nærmere på Miljøstyrelsens anvisninger.

»WHO's (FN's sundhedsorganisation, red.) politik handler om at bekæmpe malaria. Derfor er det dybt problematisk, at Politiken nu kan fortælle, at de imprægnerede myggenet fjernes fra hylderne i de danske butikker, så danske rejsende ikke kan få dem med, når de rejser til malariaplagede områder«.

»Det her virker som en helt absurd situation på mig«, siger Kamal Qureshi til politiken.dk.

Forstår lægerne
»Hvert år redder myggenet ikke alene danske rejsende. Det redder også tusinder og atter tusinder af menneskeliv verden over fra at dø af malaria«.

»Så selvfølgelig forstår jeg, at det bekymrer lægerne, når Miljøstyrelsen forbyder dem at sælge noget, der anbefales af WHO, og som man ved virker«, siger Kamal Qureshi.

Redder mange børn

Store undersøgelser af nettets brug fra 1980'erne og 1990'erne har vist, at de imprægnerede myggenet reducerer dødsfald hos mindre børn med 20 procent.

Miljøstyrelsens forbud mod de imprægnerede myggenet refererer til EU's såkaldte biociddirektiv, ifølge hvilket brug af insektgiften permethrin i myggenet kræver en særlig godkendelse.

Permethrin anses for at være skadeligt for miljøet og sundheden. Stoffet er imidlertid tilladt til anvendelse i almindelige myggespray.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce