Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Paven benyttede sit særlige køretøj udner søndagens besøg i Angola.
Foto: THEMBA HADEBE/AP

Paven benyttede sit særlige køretøj udner søndagens besøg i Angola.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk pavekender: Han er uduelig

Pave Benedikt har det svært med virkeligheden, mener dansk teolog, der har mødt paven og hjælper med til at gøre paveembedet moderne.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den tyskfødte Pave Benedikt har ikke nogen let gang her blandt os jordiske.

Nu får paven fra dansk teologisk hold klar besked: Kære Pave, du er »uduelig«.

For nylig var paven for flink over for et broderskab, der havde bagatelliseret Holocaust. På sin netop overståede rejse i Afrika har han gentaget sit budskab om kondomers farlighed til befolkninger, hvor tusinder dør hvert år som følge af aids og hiv.

I dag går folk på gaden i Frankrig og slår på tæven på grund af noget, han har sagt. Så hvad bliver det næste?

Paven glemmer livet En dansk teolog, lektor emeritus Peder Nørgaard-Højen, har i årevis haft Vatikanet og paveembedet under et meget stærkt forstørrelsesglas. Han tøver ikke med at kalde Joseph Ratzinger, som er pavens oprindelige navn, for uduelig.

»Jeg har den største respekt for pave Benedikts intellektuelle kapacitet. Teologisk er der ikke noget at komme efter - han kan det hele. Men jeg synes ikke, at han er den rette i embedet. For han glemmer livet«, siger Peder Nørgaard-Højen til politiken.dk.

Glemmer livet, hvad vil det sige?

»At han ser bort fra virkeligheden, som den er. I en snæver teologisk forstand har han da ret i, at brugen af kondomer strider mod det katolske krav om at beskytte livet, hvor det er. Men når han fremsiger dette budskab på et kontinent, hvor den seksuelle praksis betyder, at tusinder mister livet, så viser det for mig, at Benedikt helt har glemt, hvad det er for en verden, han bevæger sig i«.

Risiko for at Vatikanet kommer på afveje
Peder Nørgaard-Højen er netop vendt hjem fra et kommissionsmøde i Italien. Kommissonens formål er at diskutere nye veje til at modernisere pavens embede. Den er usædvanligt sammensat - otte katolikker og otte protestanter diskuterer, hvorledes Vatikanet kan moderniseres i en stadig mere kompleks verden.

»Og jeg kender paven, for han har besøgt os. Han er informeret om, hvad det er, vi arbejder med«, forklarer Peder Nørgaard-Højen.

Den danske teolog ser en betydelig risiko for, at pave Benedikt atter vil bringe Vatikanet på afveje.

»Fadæsen under Afrika-besøget viser, at paven bærer rundt på en misagtelse af virkeligheden. Han må lære, at verden er blevet uhyggelig kompleks. Erkender man ikke det, kan det gå gruelig galt«.

Paven burde lære af Italien

Har paven ikke rådgivere, der kan forhindre den slags?

»Netop pavens skarpe intellekt betyder nok, at han er meget lidt tilbøjelig til at lytte til sine rådgivere. Hans kapacitet gør også, at det er vanskeligt for rådgivere at sige ham imod«.

Så har Vatikanet vel medier, der kan forklare omverdenen, hvad det er, paven i virkeligheden mener - elller burde mene?

»Vi må nok erkende, at pavestatens avis er nogenlunde lige så sandfærdig som Pravda var under sovjetkommunismen. Paven og hans rådgivere er omgivet af den moderne italienske virkelighed, og de italienske aviser skal nok vide af at sige fra, når paven siger noget, der er for langt ude«.

Paven burde tage ved lære af de moderne italienere, mener du?

»Afgjort. Han kunne starte med at se på, hvorledes millioner af unge italienere - og andre sydeuropæere - forlængst har vendt Vatikanet ryggen. Det afspejler sig i den stærkt reducerede fødselsrate, som er katastrofalt lav i Italien. De unge blæser på pavens budskaber og lever deres eget liv, og det burde give paven stof til eftertanke«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden