Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Intel laver processorer til alverdens computere - nu anklages de for skattesnyd for milliarder i Danmark. Arkivfoto
Foto: JAE C. HONG/AP

Intel laver processorer til alverdens computere - nu anklages de for skattesnyd for milliarder i Danmark. Arkivfoto

Danmark

It-gigant anklages for skattesnyd

Intel anklages for at have snydt for milliarder i skat i Danmark. Skat kræver 3,6 milliarder fra it-giganten.

Danmark

Intel Corporation, der forsyner langt hovedparten af verdens computere med regnekraft, beskyldes for at have driblet store milliardværdier uden om det danske skattevæsen.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Ved at handle med sig selv til alt for lave priser, mener Skat, at koncernen har snydt den danske statskasse for 2,5 mia. kr., som myndighederne derfor vil have retur. Samtidig kræver Skat renter, så den samlede regning til Intel er løbet op i 3,6 mia. kr.

For samme beløb ville man kunne købe over 10.000 uddannede hjemmehjælpere i et helt år inklusiv pension og genetillæg, og der er tale om danmarkshistoriens største sag om såkaldt transfer pricing eller interne afregningspriser.

Skatteprofessor: Chokerende beløb

Skatteprofessor Aage Michelsen fra Handelshøjskolen i Århus kaldet beløbet »chokerende«.

»Hvis man sælger varer til udenlandske koncernforbundne selskaber til underpris, mister Danmark en beskatningsmulighed, og Skat har jo fundet frem til, at der flyttes betydelige milliard-beløb til udlandet«, siger han.

Skat har lignende snyd i 127 virksomheder
Når en multinational koncern handler med sig selv, skal det ifølge loven ske til markedspriser for at undgå, at koncernen kanaliserer overskuddet derhen, hvor skatten er lavest.

Men gennem de seneste fire år har Skat forhøjet 127 virksomheders indkomstopgørelser med over 16 mia. kr. på grund af for lave afregningspriser - heraf udgør Intel-sagen altså halvdelen.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce