0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Wilders-invitation giver ballade på Christiansborg

Partierne bag en konference i København om antiradikalisering er uenige om gæstelisten.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Geert Wilders skaber splid i København. Arkivfoto: Peter Dejong/AP

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Liberal Alliance vil blokere for en invitation til den omstridte hollandske politiker Geert Wilders til den internationale konference om ytringsfrihed og antiradikalisering, som skal holdes i København i juni.

Både Dansk Folkeparti og de konservative vil have Wilders med, og dermed er der åben strid mellem de partier, der skal blive enige om konferencens indhold.

»Vi skal ikke gøre konferencen til et eller andet freakshow, hvor vi bare trækker dem, der kan lave allermest ballade i gaden, fordi vi skal vise, hvor ufattelig modige vi er«, siger Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen.

Han har netop sendt sit forslag om konferencedeltagere til integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V), der har ansvaret for at planlægge konferencen. Det skal ske i samarbejde med Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, fordi konferencen er en del af aftalen om finansloven for 2009.

DF: Wilders er oplagt til at deltage
Dansk Folkeparti står fast på, at den islamkritiske Geert Wilders er oplagt til at deltage i konferencen, fordi han er truet på livet af fundamentalistiske muslimer.

Og fordi han for nylig blev nægtet indrejse i Storbritannien, selv om han ikke er straffet for noget.

»Det er bare Anders Samuelsens fem minutters berømmelse, som han skal have en gang imellem. Men her har han altså ikke vetoret«, siger Dansk Folkepartis formand, Pia Kjærsgaard.

»Men vi bør ikke sætte tingene på spidsen, og vi skal nok finde ud af det. Efter det, der skete i London, vil vi ikke kunne være os selv bekendt, hvis vi ikke inviterer Geert Wilders, og vi står jo ikke alene«, siger Pia Kjærsgaard, der også vil invitere Ayaan Hirsi Ali.

Khader: Mere relevant end nogensinde
Samme holdning har de konservative.

»Wilders er ikke min kop te, men efter at han blev afvist i England, er han mere relevant end nogensinde før ved en konference om ytringsfrihed«, siger Naser Khader, der er den konservative repræsentant i arbejdet med at planlægge konferencen.

Naser Khader mener heller ikke, at Geert Wilders har sagt noget, der er forskelligt fra det, den somaliskfødte islamkritiske Ayaan Hirsi Ali har sagt. Og hun er blandt andet blevet hædret med Venstres frihedspris. »Jeg kan kun se den forskel, at hun er mørk og smuk. Han er bleg og har grimt hår«, siger Naser Khader.

Samuelsen: Han bidrager ikke med noget konstruktivt
Anders Samuelsen mener, at Geert Wilders repræsenterer en debat om ytringsfrihed, som den rasede under Muhammedkrisen.

»Men vi kan ikke blive ved med at diskutere på det niveau de næste ti år. Vi skal bruge konferencen til at flytte debatten til Muhammedkrise 2.0. Jeg kan ikke se, at Geert Wilders kan bidrage med noget konstruktivt i forhold til den situation, vi står i nu i Danmark«, siger Anders Samuelsen, der ikke mener, at konferencen skal blive »diskussion nummer 120 om ytringsfrihed«.

»Vi behøver ikke at diskutere, om vi går ind for ytringsfrihed. Det gør vi. Punktum. Alle sammen. Lad os i stedet diskutere, hvordan vi så kommer til at leve på en måde, så vi får mindre radikalisering, og vi får et mere afslappet forhold til ytringsfrihed«, siger Samuelsen.

Ingen kommentarer fra Birthe Rønn
Det er Naser Khader helt uenig i. »Hvis vi alle sammen var enige om ytringsfrihed, så var der ingen grund til at holde den konference. Pointen er jo, at vi har et problem med, at nogen vil begrænse ytringsfriheden globalt. Hvis det ikke er et problem for ytringsfriheden, at England afviser en folkevalgt fra et andet EU-land, så forstår jeg ingenting«, siger Naser Khader.

Han påpeger, at Geert Wilders »har en svulstig retorik og provokerer«, men at han aldrig har opfordret til vold.

Birthe Rønn Hornbech vil ikke afsløre, hvad hun mener om Geert Wilders’ deltagelse. Hendes eneste kommentar til striden er: »Det er mig, der skal forene parterne og få et program på benene«.

Både K, DF og Liberal Alliance forventer, at integrationsministeren snart indkalder til møde om sagen.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Læs mere