Ombord i gummibåde fangede Absalons besætning piraterne, som oftest blev sat fri igen. (Arkiv)
Foto: Frank Hvilsom

Ombord i gummibåde fangede Absalons besætning piraterne, som oftest blev sat fri igen. (Arkiv)

Danmark

'Absalon' slap 83 pirater fri

Somaliske pirater skal gribes på fersk gerning, hvis de skal retsforfølges, mener 'Absalon's chef.

Danmark

De fangede dem, konfiskerede deres våben, tog deres fingeraftryk - og så sejlede de dem tilbage i friheden på Somalias kyst.

Sådan gik de for 83 ud af de 88 pirater, mandskabet på det danske krigsskib 'Absalon' havde fat i under dets syv måneder lange sørøverjagt i Aden-bugten ved Afrikas Horn.

Pirater skal tages på fersk gerning Ifølge chefen for 'Absalon' Dan B. Termansen blev piraterne sat fri, fordi ingen lande vil retsforfølge piraterne, medmindre beviserne er meget stærke.

»Da vi tilbageholdt ti pirater i september, havde vi både en notesbog om, hvordan byttet skulle deles, og vi havde flere effekter, der pegede mod angrebsforsøg, men de beviser var ikke stærke nok«, siger han.

Piraterne blev efter seks døgn i fangenskab på Absalon løsladt til stor frustration for krigsskibets besætning.

Ny taktik
Frigivelsen i september 2008 fik 'Absalon' til at revurdere dens strategi.

»Vi lærte, at piraterne skal tages på fersk gerning, hvis en retssag skal kunne holde«, fortæller Dan B. Termansen.

Siden valgte Absalon-mandskabet at sætte pirater fri, hvis ikke piraterne blev taget på fersk gerning.

»Hvis vi havde en kraftig mistanke, stoppede vi båden med magt, registrerede og konfiskerede deres våben og tog deres fingeraftryk. Og så blev de sluppet fri«, fortæller 'Absalon'-chefen.

Militærpoliti samlede stærke beviser
At det lykkedes 'Absalon' at overdrage fem pirater til retsforfølgelse i Holland i februar i år, skyldes ifølge 'Absalon'-chefen, at især militærpolitiet på 'Absalon' blev opmærksomme på, at det var vigtigt at dokumentere, når piraterne gik til angreb.

»Alt bliver filmet. Der bliver taget billeder og fingeraftryk, og vidneudsagn bliver samlet ind, så alle de mænd, vi udleverede til Holland havde en hel A4-mappe hver«, siger Dan B. Termansen.

Straf er ikke et succeskriterium
Er det ikke et problem, at kun fem ud af de 88 pirater, I har haft fat i, bliver retsforfulgt?

»Vores succeskriterium har været, at skibe ikke bliver kapret. Opgaven har ikke været at få dem for en domstol«, siger Dan B. Termansen og fortsætter.

»Men det er da træls, at de ikke bliver fanget. Ifølge vores retsopfattelse er det jo bedst, at man bliver straffet. Men man kommer aldrig til bunds, selvom man fanger fem, ti eller 30. De skal afskrækkes i stedet«.

Absalon skal atter på piratjagt

'Absalon' ankom til dansk kaj i går efter otte måneder i Aden-bugten. I Danmark skal skibet på værft, så det er klar til udsendelse igen i begyndelsen af 2010.

Et flertal i Folketinget bestående af Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti vil gerne have 'Absalon' udsendt på piratjagt ved Somalia igen.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce