Erklæringen, som danske muslimer har underskrevet, hylder Hamasbevægelsen i Gaza (billedet). Arkivfoto.
Foto: HATEM MOUSSA/AP

Erklæringen, som danske muslimer har underskrevet, hylder Hamasbevægelsen i Gaza (billedet). Arkivfoto.

Danmark

Danskere opfordrer til angreb på Israel

Udenlandske krigsskibe ved Gaza skal bekæmpes, lyder det i en erklæring, som tre fremtrædende danske muslimer har underskrevet.

Danmark

Tre fremtrædende danske muslimer er medunderskrivere på en radikal erklæring, som opfordrer til modstand »med alle midler og metoder« mod Israel og lande, som støtter Israel – blandt andet Danmark.

En af underskriverne hedder Khalil Assi, og sidder i bestyrelsen hos Islamisk Trossamfund i København.

For tre år siden var han den øverste leder i trossamfundet. En anden er Abu Bashar, som er imam i moskeen på Ørbækvej i Odense.

Jihad mod besætterne Den radikale erklæring blev sendt ud efter en konference, som blev afholdt i Istanbul i februar med deltagelse af højtstående medlemmer fra islamistiske organisationer som Hamas, Det Muslimske Broderskab og Jamaat-e-Islami.

Erklæringen er i store træk en hyldest til Hamasbevægelsen i Gaza, mens den tager afstand fra »det såkaldte arabiske frihedsinitiativ« og opfordrer alle muslimer til at »fortsætte med at føre jihad (hellig krig, red.) og modstand mod besætterne, indtil hele Palæstina er befriet«.

Forsker: En reel krigserklæring
Den amerikanske terrorforsker Lorenzo Vidino beskriver indholdet i Gaza-erklæringen som »radikalt og meget skræmmende«:

»Erklæringen handler ikke kun om, at man støtter palæstinensernes interne kamp mod Israel. Budskabet er reelt en krigserklæring mod alle lande, som støtter Israel«, siger Lorenzo Vidino.

Lande som Danmark, Holland og England har overvejet at sende krigsskibe til Gaza for at bevogte grænsen for at forhindre indsmugling af våben til Gaza og dermed sikre mulighederne for en varig våbenhvile mellem Hamas-styret og Israel.

Men ifølge Gaza-erklæringen er det en forpligtelse for alle muslimer at betragte det som »en krigserklæring, en ny besættelse, en syndefuld aggression og en klar overtrædelse af Nationens suverænitet«. »Dette skal afvises og bekæmpes med alle midler og metoder«, hedder det.

»Alle midler« er »lovlige midler«
Khalil Assi fra Islamisk Trossamfund afviser, at han er med til at opfordre til militære angreb på krigsskibe ved Gazas kyst.

»Med »alle midler og metoder«, hentyder til, at man skal gøre alt, hvad man kan for at forhindre krigsskibe ved Gaza – men med alle lovlige midler. Jeg mener, at man skal skrive læserbreve, demonstrere og kontakte politikerne. Gøre alt, hvad der er lovligt her. Hvad de gør i Gaza, må du spørge dem om«, siger han.

S og V tager afstand

Venstres undenrigsordfører Søren Pind er »rasende« over, at danske muslimer står bag erklæringen:

»Det kan opildne til angreb mod danskere og danske interesser. Jeg begriber ikke, at man kan komme med udtalelser, som kan skade det land, hvor man bor«, siger han til Politiken.

Også Socialdemokraternes leder Helle Thorning-Schmidt tager kraftigt afstand:

»Hele erklæringen er krigerisk, ekstremistisk og indeholder en potentiel opfordring til terrorisme. Det er fuldstændig uhørt, og hvis Islamisk Trossamfund vil beholde nogen som helst troværdighed, bør de tage skarpt afstand og ekskludere vedkommende«, siger hun til Politiken.

Efter artiklen blev bragt i Politiken har Det Islamiske Trossamfund fået fjernet deres navn som underskriver på erklæringen, fordi det ifølge trossamfundet var en fejl, at de var skrevet på erklæringen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden