Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Venstre-toppen siger nu, at den kriminelle lavalder helt skal fjernes.
Foto: KÅRE VIEMOSE

Venstre-toppen siger nu, at den kriminelle lavalder helt skal fjernes.

Danmark

Fagfolk: Absurd at fjerne kriminel lavalder

Kriminelle børn er omsorgssvigtede og har brug for voksne, der passer på dem - i stedet for at sidde i fængsel.

Danmark

»Det er en rigtig dårlig ide, der udelukkende vil medføre, at børn mister retten til, at der er nogle voksne, der er ansvarlige for dem og passer på dem«.

»Det ville være absurd at fjerne den kriminelle lavalder«.

Sådan lyder reaktionen fra forstander Jens Asger Hansen fra Sønderbro - Den socialpædagogiske døgninstitution i København - på Venstres forslag om, at fjerne den kriminelle lavalder.

Ingen bund i virkeligheden En af Venstres bevæggrunde til skippe lavalderen og gøre børn ansvarlige for deres kriminelle gerninger er, at børn under den kriminelle lavalder ofte skulle blive presset til at begå kriminalitet af større - og udspekulerede - børn.

»Behovet har ikke bund i virkeligheden. Vi har kun et par eksempler i ny og næ på lillebroreffekten. Derimod er de 12-14-årige børn, vi har i pædagogisk observation, omsorgssvigtet i en grad, så det gør ondt at se på. Ofte oplever de for første gang i deres liv omsorg hos os«, siger Jens Asger Hansen.

Forstanderen tilføjer:

»Absurditeten vil ingen ende tage, hvis vi skal straffe børnene for, at de har været udsat for massivt omsorgssvigt fra både forældrene, daginstitutionen, skolen og det omgivende samfund«.

Hvis Venstre skulle stille et forslag, der virkelige kunne hjælpe denne gruppe, så råder Jens Asger Hansen dem til, at gøre noget ved de unges miljø og tage fat i den sammenhæng, hvor barnet lever i i stedet for at pege dem ud og samle dem sammen med andre kriminelle langt væk fra deres hverdag.

Han peger også på, at vi har allerede mulighederne til at træffe en beslutning inden for sociallovgivningen, når for eksempel dem under 15 år kører meget stærk i stjålet biler.

Ingen motivation efter plettet attest
I Brønshøj ved København er gadeplansmedarbejder Khaled Mustapha tæt på de unge. Han mener, det ville få afgørende betydning for, hvis lavalderen ændres.

»Det vil kriminalisere en generation af unge. Hvis du bliver stemplet som kriminel som 13-årig, så er der ikke andre perspektiver for de unge. Det er meget svært at motivere de unge til et andet liv, når de er blevet stemplet. Med en uren straffeattest kan de ikke en gang få et fritidsjob«, siger Khaled Mustapha, der er koordinator for det opsøgende team i Brønshøj, der har fokus på de 10 til 18-årige i fritids- og ungdomsklubberne.

Han møder i dag den manglende motivation til et kriminalitetsfrit liv hos de 16-17-årige, der har været på kant med loven og derfor er 'mærkede' med en plettet straffeattest.

Derfor mener Khaled Mustapha, at det ville langt bedre at sætte lavalderen op:

Sæt lavalderen op
»På gadeplan fokuserer du på dem uden noget på straffeattesten. Det er denne gruppe, der bliver lavet projekter til. Der er en forventning om, at vi kan nå dem. De andre bliver fraprioriteret, og det vil give konsekvenser på længere sigt«.

»Hvor vi i dag primært sætter ind for de 10- til 15-årige, så ville en højere lavalder på for eksempel 17 eller 18 år betyde, at chancen for at redde dem ud af kriminalitet bliver langt større«, siger gadeplansmedarbejderen.

Khaled Mustapha mener, at de kriminelle handlinger skal have konsekvenser, selv om de bliver udført under lavalderen. Og konsekvenserne skal være pædagogiske.

Kort snor til udsatte unge
Hos Den Korte Snor, der er Københavns Kommunes indsats for at mindske kriminaliteten blandt 10-17-årige, har leder Steven Bendtsen gentagnde gange set, hvad der gør en forskel for de udsatte unge:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi ved, at hvis vi kan holde dem i skolen, i deres fritidsinteresser, hjælpe deres familie med at få meningsfuld beskæftigelse, så virker det«, siger den socialpædagogiske leder.

Det er ikke de 10-årige
Efter hans opfattelse er det heller ikke børn i 10-års alderen, der er hyppige aktører ved vold, røverier og anden kriminalitet:

»Da vi skulle udvide ned til 10-års børn, var der ikke ret mange at få fat i. Det er ikke dem, der vælter statistikken. Der er nogle enkelte, som det er godt at få fat i, men det er ikke et stort antal. Så det kunne være interessant at se hvor mange, det handler om«, siger Steven Bendtsen.

Hvad skal de lære?

Han tilføjer, at det er afgørende, at tænker over, hvad er det for en læremester, vi ønsker for vores børn:

»Vi ved at den påvirkning, de får i fængsler og lukkede institutioner er de værste læremestre. Men i almindelige tilbud, skoler for eksempel, er de omgivet af de bedste eksempler, der kan gøre en kæmpe forskel«, siger Steven Bendtsen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce