Unge potentielt kriminelle skal tvangsfjernes, hvis deres ældre søskende lokker med kriminalitet. Det mener fagkundskaben.
Foto: KÅRE VIEMOSE

Unge potentielt kriminelle skal tvangsfjernes, hvis deres ældre søskende lokker med kriminalitet. Det mener fagkundskaben.

Danmark

Pædagoger vil tvangsfjerne unge bøller

Potentielle bandemedlemmer skal tvangsfjernes. De skal ikke gøres kriminelle.

Danmark

Unge kriminelle lokker deres søskende på under 15 år til at bryde loven, fordi de ikke kan straffes.

Det er en antagelse, der har vundet indpas under den senere tids bandekrig mellem rockere og indvandrergrupperinger.

En række folketingsmedlemmer fra Venstre bryder nu med partilinjen og er villige til at diskutere, om den kriminelle lavalder skal sænkes - måske helt ned til 12 år.

For de unge skal vide, det vil få konsekvenser, hvis de bryder loven.

Hjælp i stedet for straf »Det vil være hul i hovedet. Vi ved, at det, der virker, er at kigge på dem som børn«, mener Benny Andersen, næstformand for socialpædgogerne.

»Denne gruppe er i forvejen bagud på point. De er blevet svigtet af deres forældre - og måske også af kommunen. Hvis vi skal give dem en chance i deres liv, så skal vi ikke brandslukke, når de har trukket kniven første gang. Vi skal ind og lave en tidlig indsats, der muligvis også indebærer en anbringelse«, mener socialpædagogernes næstformand.

Flere skal fjernes
Kai Lauritsen, der er forstander på den sikrede ungdomsinstituion Stevnsfortet, er usikker på, om aldersgrænsen for kriminalitet skal sænkes.

Men han går helt sikkert ind for flere tilfælde af anbringelser eller tvangsfjernelser.

»Når unge mellem 12 og 14 er langt ude, så skal de fjernes fra hjemmet, undersøges og behandles. Men man behøver ikke at sænke den kriminelle lavalder for at kunne gøre det«, siger han.

En stor del af de unge mellem 15 og 18, der er anbragt på Stevnsfortet, er omsorgssvigtede børn med følelsesmæssige skader, fortæller Kai Lauritsen.

Og flere havde måske stået i en bedre situation, hvis de var blevet fjernet fra hjemmet tidligere.

Børn er ikke voksne
Mette Frederiksen, der er Socialdemokratiets ordfører på socialområdet og næstformand for partiets folketingsgruppe, er stærkt imod, at den kriminelle lavalder skal sænkes, selvom partiets retsordfører Karen Hækkerup ifølge Jyllands Posten er åben for diskussion.

»Det er en absurd tankegang at ligestille børn og voksne i et retssystem«, siger hun.

»Alle ved, at en dreng på 12 ikke har en dømmekraft som en voksen«.

Men samfundet kan alligevel godt sanktionere de mindreårige kriminelle, mener Mette Frederiksen.

»Hvis de unge under 15 kommer fra en familie, hvor deres ældre brødre har prøvet at lokke dem ud i kriminalitet - så skal problemet løses ved at tvangsfjerne barnet«, siger hun.

Konsekvenser for små søskende

Malou Aamund (V) vil ikke som flere andre af sine partimedlemmer stemme for et lovforslag om sænkelse af den kriminelle lavalder, før hun har set den betænkning, regeringens ungdomskommision vil udarbejde inden sommer.

Men hun er ikke afvisende for en ændring af loven, og hun mener, at det måske ligefrem vil kunne beskytte flere af de unge.

»Det, der var ment som et hensyn til børnene, ender med at gøre dem sårbare, når de bliver lokket ud i kriminalitet«, siger Malou Aamund.

»De større søskende skal tænke sig om en ekstra gang, inden de lokker de små søskende ud i at være pushere. For det kan få konsekvenser, der kan ødelægge deres liv«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden