0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sagspukkel fører til lavere straffe

Byretterne i Danmark er så overbelastede, at tiltalte jævnligt slipper billigere efter for lang tids sagsbehandling.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
BORBERG THOMAS
Foto: BORBERG THOMAS
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

De danske byretter er så overbebyrdede, at tiltalte jævnligt slipper med en mildere straf eller helt frifindes, fordi deres sag har været for længe undervejs.

I en rapport, som offentliggøres i dag, beskriver Domstolsstyrelsen et hårdt presset retssystem, hvor bunkerne er 50 procent større end for to år siden, og hvor sagsbehandlingstiden i samme periode er blevet op mod en tredjedel længere.

Domstolsstyrelsen skriver i rapporten, at »der er lang vej til et retsvæsen, der svarer til samfundets berettigede forventninger«, mens både dommere og advokater går et skridt videre:

Domme bliver mildere
»Domstolenes kæmpe sagspukkel giver så store forsinkelser, at det går ud over både den enkeltes retssikkerhed og samfundets retsfølelse. Vi oplever flere gange hver måned, at en dom bliver mildere, fordi sagen har været for længe undervejs«, siger formand for forsvarsadvokaterne, Henrik Stagetorn.

Og det bekræfter formand for dommerne, byretsdommer Jørgen Lougart:

»Den aktuelle situation kan føre til, at ubetingede domme bliver betingede, eller at der bliver tale om frifindelse, simpelthen fordi det er svært for anklagemyndigheden at løfte bevisbyrden, når der er gået så lang tid. Vidners hukommelse bliver jo ikke bedre, jo længere tid der går«, siger Jørgen Lougart.

Fejl i sagsbehandlingen
Han kan også berette om flere fejl i sagsbehandlingen, fordi personaleudskiftningen i retterne har været næsten tyve procent om året og sygeligheden blandt de tilbageværende over ti procent.

Det har medført, at Arbejdstilsynet ifølge Politikens oplysninger i foreløbig 3-4 retskredse har påbudt Domstolsstyrelsen at få sagspuklerne gjort mindre af hensyn til medarbejdernes sundhed. Samtidig viser rapporten, at retterne er gammeldags, når det gælder moderne hjælpemidler. Blandt andet er der sjældent videoudstyr i retssalene.

Bunken vokser stadig
Antallet af nye sager i retssystemet er vokset med 15 procent på to år, og selv om byretterne har fået flere dommere og samtidig har øget deres produktivitet, så kan de ikke følge med det stigende antal sager – blandt andet fogedsager og tvangsauktioner i kølvandet på den økonomiske krise.

Den udvikling fortsætter her i 2009. Retternes bunke med cirka 200.000 uafsluttede sager vokser med 8-9.000 om måneden. For to år siden var bunken på 130.000 sager.

Minister erkender problem
Justitsminister Brian Mikkelsen (K) er klar over, at der er et problem:

»Domstolene selv siger det, og et konsulentfirma, som vi har haft til at se på retterne, siger det også, så vi skal have fundet en løsning. Vi skal have de danske domstole til at fungere med de sagsmængder, der er«, siger justitsministeren.

Han vil ikke sige, hvor mange penge der skal til, men regner med at have en løsning om højst en måned.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce