Det var her på Wonder Bar i København, at Jens Napaattooq så striptease. Arkivfoto
Foto: Thoams Wilmann

Det var her på Wonder Bar i København, at Jens Napaattooq så striptease. Arkivfoto

Danmark

Eks-minister så strip på statens regning

En tidligere grønlandsk minister er idømt fire måneders fængsel for misbrug af sin repræsentationskonto.

Danmark

Tidligere landsstyremedlem for boliger og infrastruktur i Grønland Jens Napaattooq skal fire måneder i fængsel for mandatsvig.

Det afgjorde importerede dommere fra Østre Landsret i går i Nuuk og stadfæstede dermed den dom, som Grønlands Landsret afsagde over Napaattooq sidste år for at have misbrugt sin repræsentationskonto, da han var landsstyremedlem i 2004 og 2005.

»Vi kan kun være tilfreds med, at sådan en sag fører til en dom, men vores bekymring er, om det fører til adfærdsmæssige ændringer hos de grønlandske politikere og embedsmænd personligt og i det politiske system generelt«, siger den danske formand for antikorruptionsorganisationen Transparency International, Poul Riiskjær Mogensen.

74 tilfælde af misbrug af penge
Det samlede beløb for mandatsviget er opgjort til 128.366,25 kroner.

Det er penge, Jens Napaattooq har brugt på private middage med familie, venner, partifæller og embedsmænd, på indkøb af vin, spiritus og cigaretter og på at aflægge stripbaren Wonder Bar i København et besøg.

Jens Napaattooq har underskrevet sine bilag med forklaringer som »politisk drøftelse og sondering«, men den betegnelse var dommerne ikke enig i.

De fandt i stedet, at Napaattooq i 74 tilfælde havde brugt penge i strid med loven.

Blev først stævnet i 2006
Sagen blev afsløret af den grønlandske radioavis i 2005, hvilket fik landsstyreformand Hans Enoksen til at fyre landsstyremedlemmet samme dag.

Lige så hurtigt er det ikke gået med at få Napaattooq retsforfulgt.

Godt nok opgjorde en uafhængig advokatredegørelse, som Hjemmestyret selv bestilte, misbruget til 475.000 kroner ud af i alt 600.000 kroner brugt på repræsentation.

Men Hjemmestyret afviste undersøgelsen og stævnede først i 2006 Jens Napaattooq for 200.000 kroner i en sag, som blev afgjort sidste år.

Noget galt i kulturen i centraladministrationen
Transparency Internationals danske formand, Poul Riiskjær Mogensen, mener, at det er kulturen i den grønlandske centraladministration, den er gal med:

»Det er ikke den første af den type sager i Grønland, og det bliver næppe den sidste. Dommen illustrerer, at det ikke er lovgivningen, den er gal med, men den kultur, der er, hvor det næsten er en naturlig ting at blande privatøkonomien sammen med for eksempel repræsentation«.

Efter mandagens afgørelse i ankesagen, kan Jens Napaattooq forsøge at få anket dommen til Højesteret. Det skal dog først godkendes af procesbevillingsnævnet i Danmark.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce