Prins Christian er sikker på at arve tronen. Men selv hvis prinsesse Isabella var blevet født først, skulle hun ikke have lov til at blive regent, mener KU. Arkivfoto.
Foto: JENS DRESLING

Prins Christian er sikker på at arve tronen. Men selv hvis prinsesse Isabella var blevet født først, skulle hun ikke have lov til at blive regent, mener KU. Arkivfoto.

Danmark

KU afviser ligestilling i kongehuset

Unge konservative holder fast i, at mænd har førsteret til tronen i Danmark. KU kæmper derfor mod ny tronfølgelov.

Danmark

Drenge skal komme før piger, når det kommer til at regere Danmark. Det mener Konservativ Ungdom (KU), som derfor kæmper mod en ny lov, der vil ligestille drenge og piger i tronfølgen.

For selv om ligestilling er godt på nogle områder, hører det ikke hjemme i kongehuset, mener KU.

»Hele tanken bag monarkiet er et udtryk for særstilling, og derfor giver det ikke mening at tale om ligestilling internt i den royale familie. En total ligestilling til tronen vil nærme sig en republik, og derfor er dette et lille skridt væk fra en gammel tradition«, siger landsformand for KU Rune Kristensen.

Danskerne siger ja

Det kræver en ændring af grundloven at give drenge og piger lige adgang til tronen, og i forbindelse med valget til EU-Parlamentet til juni skal danskerne samtidig stemme om ligestilling i kongehuset.

En Rambøll-måling offentliggjort i Jyllands-Posten viser, at 87,9 procent af befolkningen bakker op om at ændre tronfølgen. Men KU prioriterer traditioner højere end ligestilling i de royale gemakker.

»Ligestillingen i Danmark har gennemgået en hastig og glædelig udvikling de seneste 150 år. Der er stadig mål at nå mod ligestilling, men kongehuset bør ikke være et af dem. Ligeså vigtig som kampen for ligestilling er nemlig de historiske værdier, som vi kan hænge vores danske arv op på«, siger Rune Kristensen.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden