Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Nysgerrige forbipasserende tog billeder af det omfattende hærværk i Hyskenstræde dagen efter.
Foto: NIELS CHRISTENSEN

Nysgerrige forbipasserende tog billeder af det omfattende hærværk i Hyskenstræde dagen efter.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Arrangør: Hærværk ikke vores ansvar

Folkene bag byfestivalen 'Undoing the city' fralægger sig ansvaret for det voldsomme hærværk i Hyskenstræde fredag nat.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Vi er en paraplyorganisation og har ikke arrangeret festen fredag nat. Set i bakspejlet, skulle den nok ikke have stået i vores program«, siger medarrangør fra foreningen Openhagen, den 29-årige Lars Gaardsøe, til Politiken.dk.

Han understreger, at hverken 'Undoing the city' eller kommunen har finansieret gadefesten.

Hvad er grunden til, at I først nu vil fortælle jeres side af sagen?

»Vi har ikke sagt noget, fordi vi ikke ville påtage os ansvaret for noget, som vi ikke har ansvaret for. Vi ville også give dem, der havde lyst til det, muligheden for at forklare sig«.

Hvordan har du det med, at 'Undoing the city' står som arrangør af festen i fredags, eller i hvert fald har festen med i programmet?

»Det er vigtigt at få klarlagt relationerne i det her. Hvis formålet med vores festival var at sætte rav i gaden, så havde vi jo nok ikke søgt penge hos Københavns Kommune«.

»Vi sendte et åbent brev ud i starten af året. Både til folk i Danmark og i udlandet. Vi modtog en masse henvendelser, heriblandt én omkring denne her gadefest, som vi syntes lå godt i tråd med festivalen. Derfor kom den med i programmet«.

»Set i lyset af, hvordan festen udviklede sig, kan jeg godt se, at vi ikke skulle have skrevet den ind i vores program. Men jeg vil godt understrege, at det hverken er mig eller festivalen, der har arrangeret festen«.

Hvem var det så, der kontaktede jer med festen?

»Det var nogle festarrangører, der syntes, det kunne være interessant at arrangere en fest på gaden. Undoing the city er bare paraplyen, hvorunder der er foregået en masse forskellige aktiviteter«.

Hvad var din forestilling om festen, som den står i programmet? Der står jo noget i retning af at fyre den af til lugten af spray.

»Det ved jeg faktisk ikke. Jeg havde nok ikke så mange forestillinger om, hvordan det skulle forløbe. Jeg tog ikke selv derned, fordi det regnede helt vildt. Jeg troede faktisk, festen var aflyst«.

Når man læser inde på jeres hjemmeside, så skriver I blandt andet, at »vi kalder borgere, aktivister, kunstnere, intellektuelle og graffitimalere« og at »byen og byrummet er i stigende grad en kampzone«. Kan du så forstå, at folk måske har fået den opfattelse, at det var meningen?

»Graffiti er jo mange ting, og at byen er en kampzone er en generel globaliseringstendens. Byen bliver vigtigere og vigtigere i takt med, at for eksempel nationalstaten mister sit politiske råderum. Så byen bliver det rum, hvor de politiske kampe får et udtryk«.

Hvad er støtten fra Københavns Kommune gået til?

»Den er gået til at invitere gæster fra udlandet til at holde alle de oplæg, som man kan læse om på vores hjemmeside. Der er også gået en lille smule til forplejning«.

Har I overvejet, at det måske ville være en god idé for jer at 'undo' skaderne fra i fredags i Hyskenstræde ved eksempelvis at hjælpe med at rydde op?

»Vi kan ikke tage ansvar for festen i fredags. De penge, som vi har fået af kommunen, er selvfølgelig ikke gået til den fest, eftersom vi ikke har arrangeret den. Så hverken Undoing the city eller kommunen har finansieret den gadefest«.

Hvis ikke I er ansvarlige, hvem er det så?

»Det ved jeg ikke, og jeg kan jo ikke udtale mig om festen på vegne af arrangørerne, da jeg ikke er en af dem«.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden