0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

PET: Iraker i Danmark skaffede terrorister

Mand på tålt ophold har ifølge PET været den hovedansvarlige i Nordeuropa for rekruttering af terrorister til Irak.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Amer Saeed afviser, at han har rekrutteret selvmordsbombere til Irak

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Når terrorister har skullet sende selvmordsbombere ind i Irak, er dele af rejseplanlægningen ofte foregået fra Danmark, mener Politiets Efterretningstjeneste (PET).

I over et år har PET forsøgt at udvise den 42-årige nordirakiske mand Amer Saeed fra Danmark, fordi han ifølge PET er til fare for statens sikkerhed. PET har nægtet at oplyse, hvorfor de anser ham for farlig.

Men af domsudskrifter fra en række tyske terrorsager fremgår det, at PET mener, at Amer Saeed har været den hovedansvarlige i Nordeuropa for rekruttering af terrorister til Irak.

Tæt kontakt med marokkanske terrorister
Ifølge domsudskrifterne har Amer Saeed haft tæt kontakt med marokkanske terrorister, der har samarbejdet med organisationen ’Al-Qaeda i Irak’. Den står bag omfattende terroraktioner i Irak.

Oplysningerne i domsudskrifterne bliver bekræftet af fortrolige forhørsrapporter fra den marokkanske efterretningstjeneste, som Politiken er i besiddelse af.

I rapporterne forklarer tilfangetagne medlemmer af en marokkansk terrorcelle, at når de havde fundet en ung mand i Marokko, der ville ofre sig som selvmordsbomber i Irak, kontaktede de Amer Saeed, der sørgede for, at den unge selvmordsbomber blev sendt ind i Irak.

Saeed: Vi har forskellige holdninger til terror
Amer Saeed bekræfter over for Politiken, at han har haft kontakt med folk, der har tilhørt terrororganisationer.

»Men jeg var kun venner med dem. Vi havde helt forskellige holdninger til terror«, siger han og afviser, at han har rekrutteret selvmordsbombere til Irak.

En af Amer Saeeds gode venner i Danmark er en anden nordirakisk mand ved navn Mohamad Ezzedine Hamid. Også ham har PET forsøgt at udvise, fordi han ifølge PET er til fare for statens sikkerhed. PET har heller ikke i hans sag ønsket at oplyse, hvorfor han skulle være farlig.

Hamid ville lede efter sin forsvundne bror
Mohamad E. Hamid fortæller i Politiken, at han på syv-otte rejser til Syrien er mødtes med repræsentanter for terrororganisationer i Irak.

Det var dog ikke for at hjælpe dem med at udføre terroraktioner, men fordi han ville have dem til at lede efter sin forsvundne bror i Irak, understreger han.

Det amerikanske udenrigsministerium afslørede i en rapport i denne uge, at PET mener, at både Amer Saeed og Mohamad E. Hamid har medvirket til at sende terrorister ind i Irak. Begge mænd er i dag på tålt ophold, fordi Flygtningenævnet har nedlagt forbud mod, at de bliver sendt tilbage til deres hjemland, Irak.
Forsker: PET kan have misbrugt administrative udvisninger

Men PET kan have misbrugt de administrative udvisninger, hvis de mistænker de to nordirakere for at medvirke til terror i andre lande, mener forsker i terrorbekæmpelse ved Institut for Menneskerettigheder Peter Vedel Kessing.

»Udlændingelovens terrorparagraffer omfatter handlinger, der udgør en fare for statens sikkerhed, altså den danske stats sikkerhed. Hvis en udlænding med opholdstilladelse i Danmark medvirker til terror i andre lande, så er det tvivlsomt, om han kan udvises administrativt. I stedet skulle PET have rejst en terrorsag ved en domstol efter straffelovens terrorparagraffer«, siger Peter Vedel Kessing.

Han fremhæver dog, at lovteksterne er uklare, og at der i PET’s mistanke mod de to nordirakere »kan være elementer, der berører Danmarks sikkerhed, men som vi andre stadig ikke kender«.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce