Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Mike Viderø blev for nogle år siden det ansigt, som debatten om homoseksuelle havde manglet, da han trådte offentligt frem som bøsse på Færøerne. Arkivfoto.
Foto: FONFARA MARIA

Mike Viderø blev for nogle år siden det ansigt, som debatten om homoseksuelle havde manglet, da han trådte offentligt frem som bøsse på Færøerne. Arkivfoto.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Homoseksuelle: Færøerne er et uland

Bøsser og lesbiske i Danmark er rystede over, at Færøerne ikke vil følge dansk lov ved diskrimination af homoseksuelle.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når det kommer til homoseksuelles rettigheder, er Færøerne et uland.

Sådan lyder det fra Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske (LBL), efter at et politisk flertal på Færøerne har afvist at gøre det til en skærpende omstændighed, hvis forbrydelser skyldes ofrets seksuelle orientering.

»Det er oprørende, at en del af det danske rige fortsat ikke lever op til fundamentale rettigheder«, siger Steffen Jensen, talsperson for LBL i international politik.

»Når det handler om homoseksuelles forhold, er Færøerne stadig et uland«, siger han.

Sidst i Nordeuropa For to et halvt år siden vedtog de færøske politikere som de sidste i Nordeuropa at forbyde diskrimination af homoseksuelle ved lov.

De seneste dage har politikerne diskuteret, om man på linje med Danmark skulle gøre det til en skærpende omstændighed, hvis eksempelvis et voldsoverfald sker, fordi ofret er homoseksuel.

Kun venstrefløjspartiet Republikanerne stemte for at kopiere den danske lovgivnings skærpede regler på området.

Hadforbrydelser skal straffes
Steffen Jensen mener, at det er til stor skade for den seksuelle ligestilling på Færøerne.

»Det handler både om signalværdien, og om, at man rent faktisk tager højde for og får stadfæstet, at det skal have en skærpet konsekvens, hvis man begår hadforbrydelsere«, siger Steffen Jensen.

Partiformand for Republikanerne Høgni Hoydal, der også sidder i Folketinget, kalder det absurd, at homoseksuelles ret til beskyttelse stadig er genstand for indædte diskussioner på Færøerne.

Han mener dog, at hele debatten også bærer præg af, at Danmark og især danske medier ynder at tegne et billede af Færøerne som et lidt tilbagestående samfund.

»Tingene er ikke helt så slemme, som man nogle gange kan få indtryk af, når man læser danske aviser«, siger Høgni Hoydal, hvis parti som det eneste stemte for at kopiere de danske straffelovsbestemmelser på området.

Kun en lille gruppe

Han peger på, at det kun er en lille gruppe af stærkt højreorienterede kristne, der stadig ser homoseksualitet som noget forkert.

»Det er en gruppe, som man bedst kan sammenligne med kristne fra det amerikanske bibelbælte«, siger partiformanden, der mener, at forbuddet fra 2006 har haft en effekt.

»Mange af dem, som i sin tid var imod at forbyde diskrimination af homoseksuelle, har accepteret det i dag. På den måde tager vi lige så stille små skridt i den rigtige retning«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden