Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Billede fra Hyskenstræde.
Foto: Jens Dresling

Billede fra Hyskenstræde.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Arrangører: Gadefester handler om at smadre normen

For første gang sætter folkene bag arrangementet i Hyskenstræde ord på, hvorfor der blev udøvet hærværk under festen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For folkene bag sidste weekends gadefest i Hyskenstræde er det ikke ligegyldigt og umotiveret hærværk.

Det er et oprør med eksisterende normer og regler.

Man kan ridse i normen Sådan lyder det i tre udtalelser, som bliver bragt på hjemmesiden Modkraft.

»At smadre normen, at nægte, at blive disciplineret på den aktuelle måde. Måske er det det, gadefest handler om«, skriver de. Og fortsætter:

»At få en egoistisk frihedsoplevelse af, at normen ikke er total. At man kan ridse i normen, så genspejlingen ikke er 1:1«.

Hærværk er erotik
Udtalelsen indledes med en reference til »en ven, der siger til os, at vi mangler erotikken, når vi snakker om politik«.

»Måske er det gadefest med hærværk, han mener, når han spørger til erotikken. Der er en grund til, det hedder et hærværksorgie«.

»På den ene side en eksplosiv frihedskraft, hvor gaden bliver bygget om og »rykket rundt«. En oplevelse af, at vinduerne i en butik ikke er nogen barrierer for at få fat i det man vil ha. Vi vil ikke ha det. Men vise, at vi kan noget andet end det, der er. Vise at normen er i krise. Strøget er i krise. At der er kommet en ridse i lakken«

Folk keder sig
Siden festen har der været skarpe reaktioner fra både politikere, beboere i området og borgere generelt, der kritiserede den store mængde graffiti på Hyskenstrædes gamle bygningsfacader.

Den forargelse er ikke gået gået hen over hovedet på arrangørerne, men de afviser, at forargelsen handler om det, der foregik i den gamle gade i København.

»Folk er pissed off. Over hvad? Er der nogen homogenitet i »pissed off-heden«? Nej. Vi tror det ikke. Folk er pissed over at kede sig. Folk er pissed over at blive tvunget til at finde sig i det heteronormative rum.

»Folk er pissed over, at de bruger alle deres penge på husleje. Folk er pissed over ikke at være repræsenteret. Folk er pissed, fordi alle godt ved, at politik er et teaterstykke, hvor dem, der vinder, er dem, der spiller bedst skuespil. Men der er ingen der råber, som i Kejseres nye klæder: »Men han har jo slet ikke noget på!«

Fjer til høns

Også medierne får en del af skylden for kritikken af sidste weekends begivenheder. En fiktiv person kaldet 'Klara' siger blandt andet:

»Medierne har gjort en pose fjer til 10 høns. Ta’ jer dog sammen«.

I de tre manifester sendes der desuden en hilsen til de mennesker, der var med i Hyskenstræde natten til lørdag:

»Vi vil gerne sende en stor tak til alle dem, der var med til at holde en af de bedste fester, der er blevet holdt i den golde kerne af København!«.

Læs alle tre udtalelser i fuld længde på hjemmesiden Modkraft.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden