Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING

Kongehuset kan godt vinke farvel til den nye tronfølgelov. Det ser ud til, at for få danskere vil møde op for at stemme om loven. Dermed er et nederlag for landets nye statsminister i sigte, skriver Berlingske Tidende.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Valgfuser truer tronfølgeloven

Der er stor sandsynlighed for, at for få vælgere møder op for at stemme om regeringens nye tronfølgelov.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den stort anlagte ændring af tronfølgeloven ser ud til at blive en vælgerfuser.

Mindst 40 procent af de stemmeberettigede vælgere skal sige ja til loven, for at den kan gennemføres. Men en ny måling fra Gallup viser, at kun 40,2 procent vil møde op for at stemme.

Dermed hænger loven i en tynd tråd, selv om de fleste danskere faktisk går ind for en ændring af loven.

Det skriver Berlingske Tidende i dag.

»Det er overordentligt usikkert, om den bliver stemt igennem,« siger valgforsker og professor Søren Risbjerg Thomsen, til Berlingske.

Lavere valgdeltagelse i sigte Tronfølgeloven skal til afstemning samme dag, som der er valg til Europa-Parlamentet. Det er 7. juni.

Ved det seneste parlamentsvalg var valgdeltagelsen kun på 40,2 procent, og meget tyder på, at stemmeprocenten bliver lavere denne gang, mener Søren Risbjerg Thomsen.

»Der har været en nedadgående stemmetendens til de seneste Europa-Parlamentsvalg, og EU-borgere fra andre lande kan også stemme i Danmark, men de kan ikke stemme om tronfølgeloven. Så pilen peger nedad i forhold til de 40,2 procent« vurderer Søren Risbjerg Thomsen for Berlingske.

Gallups målinger viser at 84 procent af danskerne går ind for en ændring af tronfølgeloven, som skal ligestille kønnene i kongehuset.

Nederlag for regeringen

Hvis ikke vælgerne møder op for at stemme lovgivningen igennem, kan det blive et stort nederlag for landets nye statsminister Lars Løkke Rasmussen, vurderer Berlingske.

For at sikre et ja til tronfølgeloven har regeringen lanceret en stor kampagne, som ruller hen over landets annoncemarkeder og tv-skærme.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden