Under en pokalkamp i sidste års turnering kom det til slagsmål mellem forskellige tilskuerfraktioner. Slagsmålet blev standset af politi og kontrollører.
Foto: JENS DRESLING

Under en pokalkamp i sidste års turnering kom det til slagsmål mellem forskellige tilskuerfraktioner. Slagsmålet blev standset af politi og kontrollører.

Danmark

Politi: Blue Army fra Lyngby er hooligans

I Danmarks største retssag om fodbold-vold stempler anklageren Blue Army fra Lyngby som højreorienterede hooligans.

Danmark

Tilhængere af fodboldklubben Lyngby, som kalder sig Blue Army, er efter politiets overbevisning hooligans.

Det fremgik af retsmødet i Østre Landsret, hvor Lyngby-fansene er tiltalt for et voldeligt slagsmål med tilhængere fra superligaklubben FC København.

Samtidig forsøgte anklageren at overbevise retten om, at Blue Army-folkene har højreorienterede sympatier og planlagde deres voldelige konfrontation med FCK’erne.

Politiet kalder dem hooligans Anklageren havde indkaldt politiassistent Morten Christensen fra Nordsjællands Politi i Lyngby som vidne i Statsanklagerens sag mod 22 fodboldtilhængere fra Lyngby.

Politiassistenten arbejder til daglig specifikt med Blue Army-fraktionen og hooligans i Lyngby. Han kender tilhængerne fra møder på gadeplan og til fodboldkampe.

»Vi kalder dem for en hooliganfraktion«, sagde Morten Christensen.

Han står i forreste linje
Politiassistenten forklarede, at Blue Army er en uofficiel fraktion inspireret af den engelske casual-kultur, hvor fansene går i almindeligt tøj, så de er sværere at genkende i gadebilledet.

»Blue Army-fansene går typisk i hvide gummisko og halv-dyrt modetøj som Fred Perry, Pringle og lignende mærker«, sagde Morten Christensen.

Politiassistenten udpegede den tiltalte Lyngby-tilhænger AE, som fra anklagebænken intenst fulgte med i betjentens beretning, som én af de initiativrige fyre i Blue Army.

»Det er mit indtryk, at hvis der skal ske en konfrontation, så vil han stå fremme i forreste linje«, sagde Morten Christensen.

Politiet havde fået et tip
Lyngby-tilhængerne kom i slagsmål med FCK-fansene ved Svanemøllens S-togstation i København 29. september 2007 forud for en superligakamp mellem FC København og Lyngby FC.

Politiet havde fået et tip om slagsmålet og afbrød de voldelige konfrontationer midt i et trafikeret gadekryds efter 20 sekunder. 22 Lyngby-tilhængere og syv FCK-fans blev anholdt.

Efterfølgende blev Lyngby-folkene tiltalt efter straffelovens paragraf 134 a om grov forstyrrelse af den offentlige ro og orden, mens FCK-tilhængerne udelukkende blev tildelt en administrativ bøde.

Sms-besked indikerede slagsmål
Ved anholdelsen blev AEs mobiltelefon beslaglagt. Her fandt Morten Christensen en sms-kommunikation mellem AE og et familiemedlem, som indikerer, at slagsmålet ved stationen var planlagt.

»Den specifikke dag havde vi fået en oplysning om, at Lyngby-tilhængerne ville angribe modstanderne fra FCK«, sagde politiassistenten.

FCK-tilhængerne opholdt sig på værtshuset Svane Pub nær Svanemølle station. Ifølge politiet er det et velkendt tilholdssted for FCK-fansene.

Højre arm er løftet til hilsen
Anklageren fremlagde i landsretten et fællesfoto taget af en af Lyngby-tilhængerne på Svanemølle S-station. På billedet har tilhængerne taget opstilling på trappen ned fra perronen. Ifølge anklageren løfter enkelte i flokken højre arm.

Anklageren spurgte den tiltalte, KR, om Lyngby-tilhængerne ’heilede’?

»Overhovedet ikke. Vi løfter armen i jubel, fordi vi bliver fotograferet«, sagde KR.

KR tilføjede, at gruppebilledet ikke kan tillægges nogen værdi, fordi tilhængerne var feststemte.

Den største kamp på hele året
En anden af de tiltalte, NTR, betegnede stemningen den dag som meget speciel.

»Vi havde fået nogle øl, og kampen mod FC København var den kamp på hele året, vi helst vil se«, sagde NTR.

Det er velkendt, at der findes et overordentligt spændt modsætningsforhold mellem visse tilhænger-fraktioner hos Lyngby og FC København.

Nogle uger før slagsmålet ved Svanemølle station, havde medlemmer af FC København-fraktionen, som går under navnet Copenhagen Casuals, overfaldet to af de tiltalte Lyngby-tilhængere i Lyngby.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men de tiltalte afviste i retten, at slagsmålet var en tilbagebetaling på overfaldet i Lyngby.

Bliver ikke behandlet lige

Ifølge politiassistent Morten Christensen er alle de tiltalte, på nær to, med i Blue Army.

»Vi møder dem hver weekend og til fodboldkampen. Vi betegner dem som tilknyttet Blue Army«, sagde han.

Ingen af de tiltalte har erkendt et tilhørsforhold til Blue Army.

Forsvareren for Lyngby-tilhængerne, advokat Birgitte Skjødt, har tidligere sagt, at politiet ikke har behandlet de to fangrupper ens og har tilsidesat et princip om objektivitet.

Retsmødet fortsætter fredag, hvor der forventes afsagt en dom.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce