For mange skandalesager kan fælde det socialdemokratiske Siumut i det grønlandske valg i dag. Siumut har siddet uafbrudt på tronen siden Hjemmestyret blev  indført i 1979.Partiet IA spås at blive valgets sejrherre.
Foto: FINN FRANDSEN

For mange skandalesager kan fælde det socialdemokratiske Siumut i det grønlandske valg i dag. Siumut har siddet uafbrudt på tronen siden Hjemmestyret blev indført i 1979.Partiet IA spås at blive valgets sejrherre.

Danmark

Historisk nederlag på vej i Grønland

Det socialdemokratiske parti Siumut kan miste regeringsmagten på Grønland for første gang nogensinde, spår målingerne.

Danmark

I nat kan det være en realitet.

Den grønlandske partileder Hans Enoksen risikerer at blive den første leder fra regeringsparti Siumut, der siden Hjemmestyret blev indført i 1979 taber magten i et grønlandsk valg.

Venstrefløjspartiet IAs leder, Kuupik Kleist, står til gengæld til at blive den store vinder.

De seneste meningsmålinger om dagens valg til Landstinget spår, at oppositionen løber med over halvdelen af vælgernes stemmer.

IA bliver landets største Det syder og bobler af forventninger og forandringer i grønlandsk politik.

En måling fra sidst i maj fra Ilimmarfik-universitet i Nuuk viser, at Siumut vil tabe knap ni procent af vælgerne, samtidig med at koalitionspartneren Atassut bliver halveret.

Grønlandske meningsmålinger er behæftet med endog meget stor usikkerhed, fordi befolkningsgrundlaget ikke er stort.

Til gengæld viser to politiske meningsmålinger foretaget inden for de sidste par måneder, at oppositionspartiet IA står til at blive landets største.

Som i Baltikum efter Sovjet
Ifølge grønlandseksperten Erik Lund fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole er der et nybrud på vej, som han sammenligner med situationen i Baltikum efter Sovjetunionens sammenbrud .

»Det, der sker i Grønland i disse døgn, kan på mange måder minde om det, der skete i Baltikum. En ny og ung generation vil til magten her og nu og ikke senere«, siger Erik Lund.

Valgkampens største tema er misbrug af offentlige midler, efter at avisen AG i en serie artikler har fremlagt bilag, der dokumenterer, at grønlandske toppolitikere har ladet skatteyderne betale for familiemiddage, tøj og rejser til eksotiske rejsemål.

De fleste berørte politikere kommer fra det regerende parti, det socialdemokratiske Siumut, der har styret Grønland siden 1979.

Den store vaskedag

Nu vil vælgerne have vasket tavlen ren inden Selvstyret, som blev vedtaget med et stort ja, bliver indført på den grønlandske nationaldag 21 juni, vurderer Erik Lund.

»Det er store vaskedag i den politiske proces. Vælgerne vil ikke have flere skandaler i det omfang«, siger han.

Oppositionen med IA i spidsen står til at blive valgets samlede vinder. Det resulterer dog ikke nødvendigvis i en større politisk omlægning, mener Erik Lund.

»For oppositionen er det ikke alene et formål i sig selv at få ført en ny politik, men også at bevise, at Siumut kan sættes fra magten«.

»Siumut var med til at skabe det grønlandske demokrati for 30 år siden. Nu skal man vise, at demokratiet også kan fungere ved at magten kan skifte«, siger Erik Lund.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce