Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Kuupik Kleist gav et nummer i Godthåbhallen i går, da jordskredssejren var i hus.
Foto: Jeppe Findalen

Kuupik Kleist gav et nummer i Godthåbhallen i går, da jordskredssejren var i hus.

Danmark

Kongen af Grønland viste muskler i nat

Det socialdemokratiske Siumut skal smides på porten efter 30 år ved magten. Ellers trækker valgets venstreorienterede sejrherre sig.

Danmark

Siumut mister magten i Grønland, som partiet har siddet på, siden hjemmestyret blev indført i 1979.

Det står klart efter nattens valg til det grønlandske landsting.

43,7 procent af de grønlandske vælgere sikrede det venstreorienterede Inuit Ataqatigiit (IA) valgsejren i det grønlandske landstingsvalg.

Således gik 12.457 ud af de 28.510 afgivne stemmer til IA.

Personlig rekord til formanden Valgsejren blev samtidig en personlig triumf for partiformanden Kuupik Kleist, der blev valgt som partiformand for to år siden. Han fik 5.461 personlige stemmer og satte dermed rekord.

IA er sikker på at kunne danne et nyt landsstyre, og de kommende dage skal vise, hvilke partier Kuupik Kleist vil samarbejde med. Kuupik Kleist har dog åbent erklæret, at han ikke vil invitere Siumut med i regering. Det gentog han i nat i Nuuk:

»Siumut har udvist et menneskesyn og en tilgang til politik, som gør, at vi ikke kan samarbejde med dem«, siger Kuupik Kleist til politiken.dk.

Forlanger opbakning af gruppen
Han skal senere i dag have godkendelse fra sin hovedbestyrelse og den nye landstingsgruppe til at udelukke Siumut . Og får han ikke det, trækker han sig, erklærer han.

»Så bliver det uden mig«, fastslår Kuupik Kleist.

Valgsejren blev fejret i Godthåbhallen, hvor partiformanden takkede de mange partiaktivister over hele landet og vælgerne for den massive opbakning.

»Folket har vist, at sammenhold og respekt for hinanden, er det vigtigste. Jeg er ydmyg over for folk, der har stemt på mig og på partiet. Det er det sammenhold, vi skal bygge fremtiden på. Det her fortjener Grønland«, sagde Kuupik Kleist, og udtrykte håb, om alle ville hjælpe til at føre Grønland ind i en ny tid.

Grønlands svar på Leonard Cohen

Hallen nærmest eksploderede, da Kuupik Kleist greb mikrofonen og sang en sang fra en populær CD, som han udgav for 10 år siden. En sang, der har betydet, at han ved siden af sit politiske virke, er kendt som Grønlands svar på den canadiske sanger Leonard Cohen, rapporterer KNR/Grønlandsk Radioavis.

Siumut fik 26,5 procent af stemmerne, hvilket er 3,9 procentpoint færre end ved landstingsvalget i 2005. Partiets koalitionsparter, Atassut, fik 10,3 procent af stemmerne - en tilbagegang på 8,1 procentpoint.

Demokraterne blev med en tilbagegang på 9,9 procentpoint valget store taber. Partiet fik 12,7 procent af de afgivne stemmer.

Kandidatforbundet - Kattusseqatigiit Partiat - sikrede sig 3,8 procent af stemmerne, mens Sorlaat Partiat fik 1,3 procent af stemmerne og dermed ikke klarede spærregrænsen på omkring tre procent.

IA har sikret sig 14 mandater i landsstyret, Siumut for ni, Demokraterne fire, Atassut tre og Kandidatforbundet et mandat

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce