Kuupik Kleist fejrede sejren ved at gribe mikrofonen i Nuuk Hallen og bryde ud i sang. (Arkivfoto)

Kuupik Kleist fejrede sejren ved at gribe mikrofonen i Nuuk Hallen og bryde ud i sang. (Arkivfoto)

Danmark

IA udraderer alt og alle i Grønland

43,7 procent af de grønlandske vælgere sikrede IA og partiformand Kuupik Kleist en overvældende sejr ved det grønlandske landstingsvalg.

Danmark

43,7 procent af de grønlandske vælgere sikrede det venstreorienterede Inuit Ataqatigiit (IA) valgsejren i det grønlandske landstingsvalg. Det betyder, at 12.457 af de stemmeberettigede knap 40.000 vælgere, stemte på partiet. Det oplyser avisen Sermitsiaq.

Valgsejren blev en personlig triumf for partiformanden Kuupik Kleist, der blev valgt som partiformand for to år siden. Han 5.461 personlige stemmer.

IA er sikker på at kunne danne et nyt landsstyre, og de kommende dage skal vise, hvilke partier Kuupik Kleist vil samarbejde med.

Valgsejren blev fejret i Nuuk Hallen, hvor partiformanden takkede de mange partiaktivister over hele landet og vælgerne for den massive opbakning.

»Det her fortjener Grønland«, sagde Kuupik Kleist, og udtrykte håb om alle ville hjælpe til at føre Grønland ind i en ny tid.

Grønlands svar på Leonard Cohen

Hallen nærmest eksploderede, da Kuupik Kleist greb mikrofonen og sang en sang fra en populær CD, som han udgav for 10 år siden. En sang, der har betydet, at han ved siden af sit politiske virke, er kendt som Grønlands svar på den canadiske sanger Leonard Cohen, rapporterer KNR/Grønlandsk Radioavis.

Siumut fik 26,5 procent af stemmerne, det er 3,9 procentpoint færre end ved landstingsvalget i 2005. Partiets koalitionsparter, Atassut fik 10,3 procent af stemmerne - en tilbagegang på 8,1 procentpoint.

Demokraterne blev med en tilbagegang på 9,9 procentpoint valget taber. Partiet fik 12,7 procent af de afgivne stemmer.

Kandidatforbundets sikrede sig 3,8 procent eller 0,2 procent færre end ved det seneste landstingsvalg.

Sorlaat Partiat fik 1,3 procent af stemmerne, mens Kattusseqatigiit Partiat fik 1,2 procent. Ingen af de to partier klarede spærregrænsen på omkring tre procent.

IA har sikret sig 14 mandater i landsstyret, Siumut for ni, Demokraterne fire, Atassut tre og Kandidatforbundet et mandat.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce