Kongefamilien på dronning Margrethes 67-årsdag. Prins Christian ser med på festlighederne gennem balkonens rækværk. Arkivfoto.
Foto: JENS DRESLING

Kongefamilien på dronning Margrethes 67-årsdag. Prins Christian ser med på festlighederne gennem balkonens rækværk. Arkivfoto.

Danmark

Hofreporter: Tronfølgevalg er unødvendigt

Der er ikke grund til at stemme om tronfølgeloven: Der er intet problem med arvefølgen, som det er nu, siger hofreporter.

Danmark

»Det er en pseudoafstemning, som ikke har bund i virkelighedens verden«.

Det siger Trine Villemann, der er forfatter til flere bøger om kongehuset. Hun ser ingen grund til at gennemføre en afstemning om ændring af tronfølgeloven, så den førstefødte i kongefamilien bliver tronarving uanset vedkommendes køn.

Spørgsmålet er ikke presserende »Problemet er, at det ikke er en aktuel afstemning. Det er skønne spildte kræfter«, fastslår hun.

Villemann baserer sine konklusioner på den omstændighed, at kronprinsparrets førstefødte, prins Christian, står til at overtage tronen engang efter sin far, kronprins Frederik.

Og skulle en tragedie medføre, at prins Christian ikke kan overtage kongetronen, så bliver det hans lillesøster, prinsesse Isabella, der bliver regent.

Dermed er arvefølgen sikret, understreger forfatteren.

»Politikerne er i gang med at opfinde et problem, der ikke eksisterer«, fastslår Villemann.

Afstemning overflødig
Regeringen vil iværksætte en kampagne for at få danskerne til at stemme for den nye tronfølgelov ved Europaparlamentsvalget 7. juni, fordi den frygter, at lovændringen ikke kan trække tilstrækkeligt mange stemmer til at blive vedtaget.

Men det er ikke en sag, der optager sindene, konstaterer Trine Villemann.

»Vi har Christian i næste generation, så vi har ikke noget at samles om. Det er en pseudodiskussion, for vi har jo løst det«, mener hun.

Hun er særdeles kritisk over for kampagnen.

»Det er skønne spildte penge. Det er åndssvagt at putte millioner i den kampagne i stedet for at reformere hele kongehuset«, tilføjer kongebogsforfatteren.

Foreslår nye kriterier for valg af regent

Hun foreslår i stedet en model, hvor den bedste kandidat til regentposten findes i familien ved hvert generationsskifte i stedet for per automatik lade posten gå til den førstefødte.

Det middel har kongehuset efter hendes opfattelse tidligere grebet til, da arveprins Knud blev forbigået som tronfølger til fordel for dronning Margrethe ved en ændring af tronfølgeloven i 1953.

Trine Villemann afviser, at en manglende samling om valget om tronfølgeloven falder tilbage på kongehuset som institution.

»Det vil ikke være en mistillidserklæring til kongehuset«, fastslår Villemann, der har skrevet om kongefamilien i bøgerne '1015 København K' og 'Kongen og dronningen af Grønland'.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden