Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tidligere minister Marianne Jelved sætter spørgsmålstegn ved den danske grundlov. Hun stemmer måske blankt til ændringen af tronfølgeloven på søndag. Arkivfoto.
Foto: JENS DRESLING

Tidligere minister Marianne Jelved sætter spørgsmålstegn ved den danske grundlov. Hun stemmer måske blankt til ændringen af tronfølgeloven på søndag. Arkivfoto.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jelved flirter med at stemme blankt

Den radikale folketingspolitiker vil måske afvise forslaget om ligestilling i kongehuset. Hendes partiformand stemmer ja.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den radikale Marianne Jelved er i tvivl om, hvorvidt hun vil stemme ja til grundlovsændringen på søndag.

Marianne Jelved overvejer at aflevere en blank stemmeseddel til folkeafstemningen om ændring af tronfølgeloven. Den tidligere minister har tidligere stemt ja til forslaget i folketingssalen.

En blank stemmeseddel er i realiteten det samme som et nej, da mindst 40 procent af de stemmeberettigede skal stemme ja, for at der kan foretages en ændring af grundloven.

Pia protesterer Marianne Jelveds opsigtsvækkende udmelding fremkaldte hurtigt negative reaktioner fra blandt andet fra Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard:

»Det er et usympatisk politisk kneb, der reducerer kongehuset til en løftestang for Det Radikale Venstres egne politiske ambitioner. Det er ikke alene et udtryk for manglende respekt for kongehuset, men også manglende respekt for vælgerne«, skriver hun i en pressemeddelelse.

Nej til kvinder?
Ifølge Marianne Jelved trænger den danske grundlov til en gennemgående revision. Hun mener, at tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen 'kortsluttede en revison af grundloven' ved at haste en ændring af tronfølgeloven igennem i forbindelse med afstemningen til Europaparlamentet søndag 7. juni.

»Den danske grundlov har meget få frihedsrettigheder sammenlignet med de europæiske menneskerettigheder«, siger hun til TV 2 News.

Gruppeformanden i Det Radikale Venstre, Margrethe Vestager, vil ikke tage stilling til Marianne Jelveds vægelsindethed.

»Det står medlemmerne frit for, hvad de vil stemme. Det er deres grundlovssikrede ret«, siger formanden, der selv har stemt ja ved brevafstemning.

Klar til ændring
Til Jyllands-Posten siger Marianne Jelved, at Danmark er parat til en gennemgående ændring af grundloven.

»Jeg overvejer stadig, hvad jeg vil stemme. Det kan enten blive blankt eller ja. Vi har i årevis dokumenteret behovet for en ændring af grundloven. Men Fogh lukkede hele den debat ved at lave det her kneb«.

Marianne Jelved vil dog ikke afvise, at hun ender med at stemme ja.

»Det er et godt eksempel på, hvordan ydre påvirkninger kan påvirke en folkeafstemning«, siger Marianne Jelved, der mener, at der er mange følelser indblandet i debatten omkring grundlovsændringen.

Kan blive et nej

På nuværende tidspunkt har kun cirka seks ud af ti besluttet sig for at stemme ja. Det viser en måling fra Catinet.

Det betyder, at afstemningen til Europaparlamentsvalget skal tiltrække flere vælgere end ved sidste afstemning, hvor knapt 50 procent af danskerne stemte.

Det er ikke nok, at der er et flertal for at sikre ligestilling i kongehuset, da mindst 40 procent af de stemmeberettigede skal sige ja til forslaget.

Hvis antallet af ja-stemmer er lavere end 40 procent, falder hele afstemningen til jorden, og ligestillingen i kongehuset må vente.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden