Ekspert: Tronfølgeloven bliver en gyser lige til det sidste

Det gode vejr kan måske give den lille marginal i valgdeltagelsen, der sikrer en ændring i tronfølgeloven.

Danmark

Selv om næsten hver tredje vælger har stemt klokken 14, er der ingen garanti for, at stemmedeltagelsen bliver så høj, at det sikre en ændring af tronfølgeloven.

»Det kan blive et fantastisk tæt løb«, vurderer valgforsker Roger Buch, der er lektor ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Århus overfor politiken.dk

Roger Buch mener, at det er »enormt ærgerligt«, at afstemningen om tronfølgeloven kommer i dag sammen med Europaparlamentsvalget:

»Der er et massivt flertal i befolkningen for en ændring. Det ville helt sikkert blive stemt igennem, hvis vi havde ventet til kommunalvalget, hvor stemmedeltagelsen er oppe omkring 70 procent. Men i dag kan det gå begge veje«, siger valgforskeren.

Begejstring for kongehuset er ikke nok Han mener, at politikerne har forregnet sig ved at håbe på, at tronfølgeafstemningen kunne gavne valget til EU ved at trække flere vælgere til stemmestederne:

»Begejstringen for kongehuset kan ikke overskygge befolkningens manglende begejstring overfor EU«, fastslår Roger Buch.

Han bedste bud er, at dagens stemmedeltagelse lander, hvor vi plejer at ligge ved en Europaparlamentsafstemning - nemlig omkring de 50 procent. Og med både blanke og nejstemmer, så er vi hurtigt nede omkring de kritiske 40 procent ja-krydser af alle stemmeberettigede. Det er det, der skal til for at give lige adgang for drenge og piger til at arve den danske trone, hvis den siddende regent dør eller frasiger sig tronen.

Hænger i en tynd tråd

Tronfølgeloven hænger i en tynd tråd, men måske kan noget så uforudsigeligt som vejret gå hen og få afgørende betydning.

»Japanske undersøgelser om nedbørsmængder forskellige steder på valgdagen viser, at regnvejr har en lille bitte negativ effekt for stemmedeltagelsen. Vi taler om mellem en kvart og en halv procent«, siger Roger Buch og tilføjer:

»Så at det ikke står ned i torve i dag, kunne blive den lille marginal, der gjorde udslaget«.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce