Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Lodtrækning afgør hjælp til svage familier

150 udsatte familier skal være med i et forskningsprojekt, hvor hjælpen til den enkelte familie afgøres ved lodtrækning.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Formålet helliger midlet. Også på et så følsomt område som udsatte familier og børn.

SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, har i samarbejde med otte kommuner indledt et forskningsprojekt, hvor udsatte familier tilbydes to forskellige former for behandling. Men hvilken hjælp, der tildeles den enkelte familie, afgøres ved lodtrækning.

Projektet, der netop er begyndt, omfatter 150 familier. Formålet er at finde det optimale behandlingstilbud, så flere børn kan blive hos forældrene under betryggende forhold i stedet for at blive anbragt uden for hjemmet.

»Kommunerne bruger mange penge på såvel forebyggende arbejde blandt udsatte familier som på anbringelse, men det er vanskeligt at måle effekten«, siger seniorforsker Tine Rostgaard fra SFI, der er leder af projektet.

»Ved at vælge de to hyppigste former for forebyggende behandlingstilbud og fordele familierne ved lodtrækning får vi en mulighed for at sammenligne resultaterne og se, hvad der virker bedst. Når undersøgelsen slutter ultimo 2010, står vi for første gang med konkret viden om, hvad der virker bedst. Hidtil har kommunerne faktisk ikke vidst, hvilken effekt de forskellige ydelser har. Derfor finder vi det etisk forsvarligt at anvende lodtrækning«, siger Tine Rostgaard.

15.000 familier får årligt et af de to tilbud De to mest anvendte behandlingstilbud til familier i problemer er ’hjemme hos’ og ’familiebehandling/behandling af barnets eller den unges problemer’. ’Hjemme hos’ er opsøgende, pædagogisk og praktisk hjælp, som kommunerne tilbyder udsatte familier i hjemmene.

Det kan være samtale og støtte for at få bedre styr på dagligdagen. Det kan også være noget helt praktisk som eksempelvis at sørge for, at svage mennesker kommer til læge, til møde med myndighederne osv.

’Familiebehandling’ foregår hos kommunen. Der er tale om terapeutisk behandling, nu og da sammen med andre udsatte familier. 15.000 familier modtager årlig en af disse former for behandlingstilbud.

Behov for viden

»Det er let at sige: Hov, hov, skal behandling af mennesker nu til at ske via lodtrækning. Men der er to årsager til, at vi bakker op om undersøgelsen. For det første får alle familier tilbud om hjælp. For det andet mangler vi konkret viden om, hvordan de forskellige tilbud hjælper. I sagens natur får kommunernes sagsbehandlere aldrig set alternativerne til det, de vælger. Hvad var der sket, hvis en kommune havde givet et andet tilbud til en familie i krise? Nu får vi det sammenligningsgrundlag, vi har manglet«, siger psykolog Søren Damm, leder af dagbehandlingen i Vejle, der er en af de otte kommuner i projektet. .

I Kommunernes Landsforening følges undersøgelsen med stor interesse.

»Det er vanskeligt for os at skaffe konkret viden om effekten af vores indsats, så vi er glade for al forskning, der kan gøre os klogere«, siger Dorthe Nørgaard, konsulent i KL.

»Der er betydelige forskelle på, hvordan de enkelte kommuner prioriterer og arbejder på dette felt. Nu får vi med SFI’s undersøgelse et materiale, der giver os et billede af, hvordan de forskellige tilbud virker«, siger Dorthe Nørgaard.

Det bedste er det billigste Projektleder Tine Rostgaard mener, at netop kortlægningen af forskelligheden mellem kommunernes tilbud er en væsentlig del af projektet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Når vi afslutter undersøgelsen, kan vi tilbyde kommunerne et materiale med megen inspiration til det fremtidige arbejde. Sagsbehandlerne kan se, hvad der virker og ikke virker«, siger hun og understreger, at SFI’s undersøgelse ikke forholder sig til økonomien omkring de forskellige tilbud, men udelukkende skal afdække, hvilke tilbud der virker.

Men der er alligevel en sammenhæng mellem resultater og økonomi, mener lederen af dagbehandlingen i Vejle Kommune, Søren Damm.

»På sigt vil de metoder, der virker bedst, også være de billigste«, siger han.

»Det er ikke så svært for sagsbehandlerne i de forskellige kommuner at hjælpe en svag familie eller et udsat barn her og nu. Det vanskelige er at perspektivere indsatsen, så den rækker ind i fremtiden. Finder vi det bedste behandlingstilbud, set i et lidt længere perspektiv, finder vi også det billigste«.

De otte kommuner, der deltager i undersøgelsen, er København, Næstved, Hvidovre, Fredensborg, Vejle, Ballerup, Odense og Roskilde.

ritzau

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden